Vijesti


Sljedeće sedmice: Presuda za zločine na Grbavici 25. Marta 2013. Članak Sud BiH će u petak, 29. marta, izreći presudu Veselinu Vlahoviću zvanom Batko za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići počinjene 1992. godine.
Karadžić: Dobrovoljni odlazak iz Bijeljine 25. Marta 2013. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, optuženom za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, svjedok Odbrane Dragomir Ljubojević izjavio je da su bošnjački civili iz Bijeljine odlazili svojom voljom, a ne pod prisilom.
Muslimanski ekstremisti krivi za sukob 24. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, dvojica svjedoka Odbrane negirali su odgovornost srpske strane za sukobe u Bijeljini u proljeće 1992. godine, tvrdeći da su ih izazvali muslimanski ekstremisti.
Nihadove prijetnje 22. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se prijetnji koje je Nihad Bojadžić uputio zarobljenicima.
Podignuta optužnica za zločin u Busovači 22. Marta 2013. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Milića zvanog Maslanica zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Busovači 1993. godine.
Odgođeno iznošenje žalbi 22. Marta 2013. Članak Iznošenje žalbi na presudu kojom je Sabit Škampo osuđen za zločine u Jablanici odgođeno je pred Vrhovnim sudom Federacije BiH zbog bolesti branioca optuženog.
Svjedok bez konkretnih saznanja 21. Marta 2013. Članak Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, svjedok državnog tužilaštva je rekao da je za ubistva zarobljenika na brani u Petkovcima kod Zvornika u julu 1995. godine saznao iz medija.
Otkriven identitet zaštićene svjedokinje 21. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene 1993. godine u Prozoru, svjedoci Tužilaštva potvrdili su da je jedinica “Kinder vod” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “upadala, palila i protjerivala” bošnjačko stanovništvo iz sela na području ove opštine.
Batine o kojih se gubi dah 21. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su ga optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir i Veselin Vlahović zvani Batko brutalno pretukli u zgradi “Digitron Buje” u naselju Grbavica.
Manipulatori i nepozvani u Bijeljini 21. Marta 2013. Članak Za izbijanje sukoba Bijeljini u proljeće 1992. godine svjedok Odbrane Radovana Karadžića Svetozar Mihajlović okrivio je Stranku demokratske akcije (SDA) .