Vijesti


Suđenje Mladiću odgođeno zbog bolesti 9. Aprila 2013. Članak Suđenje Ratku Mladiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH nije nastavljeno ni danas, 9. aprila, zbog toga što se optuženi nije zbog bolesti mogao pojaviti u sudnici.
Zatražena odgovarajuća kazna 9. Aprila 2013. Članak Na obnovljenom suđenju Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, Tužilaštvo BiH je od Apelacionog vijeća zatražilo, “ukoliko utvrde da su optuženi počinili zločine, da im izreknu odgovarajuću kaznu”.
Nenormalno zlostavljan 9. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine u Višegradu, tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da nije siguran da ga je optuženi Predrag Milisavljević seksualno zlostavljao u podrumu Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Višegradu.
Pretučen na smrt u Batkoviću 9. Aprila 2013. Članak Svjedok Okružnog tužilaštva u Bijeljini ispričao je kako je nekoliko čuvara logora “Sabirni centar” nasmrt pretuklo njegovog brata u augustu 1992. godine.
Iskaz oštećene vjerodostojan 9. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Redžepu Beganoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, vještakinja psiholog Ivanka Jakovac je kazala da je iskaz oštećene vjerodostojan.
Strašna noć u “Viktor Bubnju” 8. Aprila 2013. Članak Na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je u julu 1992. godine čula jauke iz hodnika kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
Borbe u Nahorevu 8. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločne počinjene u Sarajevu, vještak vojne struke rekao je da borbena dejstva na području Nahoreva 1992. godine nisu bila usmjerena na civilno stanovništvo.
Tri mjeseca u “Bunkeru” 8. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva ispričao je da je tokom tri mjeseca zatočeništva u “Bunkeru” tri puta bio fizički maltretiran.
Udaranje palicom 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Uglješa Kuljanin ispričao je kako je tokom zatočeništva u “Silosu” jedne prilike udaran palicom.
Trećina ubijenih starija od 60 godina 5. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u opštini Prozor, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da se na ovom području i dalje traga za 52 osobe, dok je njih 91 do sada ekshumirano. Sve osobe ubijene su ili nestale tokom 1993. godine.