Članak

Udaranje palicom

5. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Uglješa Kuljanin ispričao je kako je tokom zatočeništva u “Silosu” jedne prilike udaran palicom.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Kuljanin je kazao da je 4. juna 1992. godine odveden na informativni razgovor u Dom kulture u Tarčinu, gdje je vidio Nezira Kazića. Nakon nekoliko sati, svjedok je odveden u “Silos” i smješten u ćeliju.

“U ćeliji zatičem grupu ljudi. Sjede na strunjači, sagnuti, nikakvi, prebijeni… Ja sam se izgubio. Prebijeni svi, otečene glave, krvavi… Kod Goluba mislim da su noge bile polomljene”, rekao je on.

Po dolasku u “Silos”, Kuljanin je, kako je kazao, vidio upravnika Bećira Hujića, koji je bio korektan prema zatočenicima.

Hujić je – zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom – optužen za zločine počinjene u Osnovnoj školi “9. maj”, logoru “Silos” i kasarni “Krupa”.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kazić je bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Kalember stražar u “Silosu”, a ostali su bili dio civilne i policijske vlasti.

Kuljanin je ispričao da su, mjesec dana nakon dovođenja u “Silos’’, u njegovu ćeliju došle osobe u crnim košuljama, te da ga je jedan od tih tukao.

“Tukao me palicom deset-petnaest minuta. Dobro me tukao, udarao po leđima i bubrezima”, pojasnio je svjedok, dodavši i da su ga jednom također tukli Kalember i izvjesni Horman.

Naveo je kako je u “Silosu” bilo dobrih, ali i loših stražara. Ispričao je da mu je jedan stražar, kojem nije želio javno reći ime, davao svoj obrok.

“Dobivali smo ćasu čorbe dnevno i dijelili bismo je na nas četvoricu-petoricu, te komad hljeba”, kazao je svjedok, dodavši da su uslovi boravka u “Silosu” bili katastrofalni do dolaska Crvenog krsta, nakon čega su se poboljšali.

Na pitanje da li je u “Silosu” bilo maltretiranja drugih ljudi, Kuljanin je odgovorio da jeste, te da su se ponekad čuli jauci osoba iz drugih ćelija.

Svjedok je rekao da se tokom boravka u “Silosu” razbolio, nakon čega je vođen i u bolnicu, a nedugo nakon toga, u decembru 1992., i pušten je iz tog objekta. Od boravka u “Silosu”, kako je kazao, i danas ima posljedice.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje se nastavlja 11. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English