Članak

Pretučen na smrt u Batkoviću

9. Aprila 2013.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Bijeljini ispričao je kako je nekoliko čuvara logora “Sabirni centar” nasmrt pretuklo njegovog brata u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Alaga Habibović je pred Okružnim sudom u Bijeljini ispričao kako je njegov brat Sead, nakon nekoliko mjeseci rada u Srbiji, uhapšen pri prelasku granice zajedno s još nekoliko osoba.

Habibović je kazao da su oni potom sprovedeni u logor “Sabirni centar” u Batkoviću (općina Bijeljina), gdje je njegov brat pretučen i ostavljen da iskrvari do smrti.

“Jedan stražar je krenuo da dira neku djevojčicu. Moj brat mu je rekao: ‘Halo, jarane, ostavi je, ona je samo dijete, imaš zdravijih žena da se zadovoljiš.’ Tada su čuvari otišli, ali su se ubrzo vratili i počeli da ga tuku. Sa kraćim prekidima, tukli su ga od šest sati poslije podne do deset sati navečer, nakon čega su ga ostavili da leži na zemlji. On je iskrvario i oko dva sata ujutro umro”, kazao je Habibović.

Svjedok je rekao da je ove informacije o premlaćivanju brata dobio od muftije Osmana Kavazovića, koji je u to vrijeme također bio zatvoren u “Sabirnom centru”.

Seadovo tijelo, kako je kazao svjedok, našao je neki seljak na obali rijeke Save i sahranio ga na području Sremske Mitrovice (Srbija). Tijelo je kasnije prebačeno u Visoko, gdje je izvršena identifikacija i onda je predato porodici.

Na suđenju svjedok nije znao navesti imena stražara koji su tukli njegovog brata, niti je mogao potvrditi da li su optuženi imali veze sa ovim slučajem.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Đoku Pajića, Petra Dmitrovića, Đorđa Krstića i Ljubomira Mišića zvanog “Ljubiša” da su tokom 1992. i 1993. godine u logoru “Sabirni centar” tukli i fizički maltretirali zarobljenike, među kojima je bilo civila, ranjenika i ratnih zarobljenika.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. maj.

Boris Sekulić


This post is also available in: English