Članak

Borbe u Nahorevu

8. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločne počinjene u Sarajevu, vještak vojne struke rekao je da borbena dejstva na području Nahoreva 1992. godine nisu bila usmjerena na civilno stanovništvo.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje na zahtjev Odbrane, Miodrag Novokmet pojasnio je da je područje Nahoreva u junu 1992. godine bilo zahvaćeno sukobima i da su borbene aktivnosti bile usmjerene na legitimne vojne ciljeve.

“Na ovom prostoru postojalo je civilno stanovništvo koje nije legitiman vojni cilj, ali aktivnosti su bile usmjerene na legitimne vojne ciljeve”, kazao je vještak Novokmet.

On je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Goranu Sariću, koji je optužen da je kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju.

Prema optužnici, odatle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir, a grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac. Kako se navodi, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Na pitanje Odbrane kakav je status osoba koje su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ili drugih struktura na području Nahoreva, vještak je rekao da su i oni “prema Ženevskoj konvenciji vojna lica”.

“U slučaju zarobljavanja i oni imaju status ratnih zarobljenika”, rekao je Novokmet.

On je dodao da se pojam seoske straže, kojeg su spominjali neki od svjedoka tokom suđenja, pojavio početkom ovog rata. On je naveo da su te straže bile sačinjene od lokalnog stanovništva, a cilj im je bio obezbjeđivanje prilaza naseljenim objektima.

Govoreći o formiranju linije razdvajanja na području Opštine Centar, vještak je kazao da je linija formirana u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva.

“Sela Mrkovići, Poljine, Radava, Nahorevo i dio Jagomira su ostali pod kontrolom Srpske Republike. Tu je samo selo Nahorevo bilo većinsko muslimansko”, pojasnio je on.

Novokmet je naveo i kako je, prema tada važećim zakonskim aktima, policija mogla bili pretpotčinjena oružanim snagama.

Unakrsno ispitivanje vještaka zakazano je za 8. april.
                                                                                     

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English