Članak

Suđenje Mladiću odgođeno zbog bolesti

9. Aprila 2013.00:00
Suđenje Ratku Mladiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH nije nastavljeno ni danas, 9. aprila, zbog toga što se optuženi nije zbog bolesti mogao pojaviti u sudnici.

This post is also available in: English

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je rekao da je ljekar iz pritvora obavijestio Pretresno vijeće da je uočio “simptome” da se Mladić ne osjeća dovoljno dobro da bi prisustvovao suđenju.

Sudije su uvažile preporuku ljekara Paulusa Falkea da se Mladić i danas odmori.

Vijeće je za 10. april zakazalo novo zasjedanje iako je sudija Orie rekao da je još uvijek neizvjesno da li će Mladić biti prisutan i da li će suđenje biti nastavljeno.

Mladić je 8. aprila podvrgnut manjem medicinskom zahvatu u haškoj bolnici Bronovo i nije se pojavio u sudnici, zbog čega je suđenje odgođeno.

Tužilaštvo u Haagu je, poslije jednomjesečne pauze, ove sedmice trebalo da otvori dokazni postupak o navodima optužnice koji Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), terete za genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English