Članak

Trećina ubijenih starija od 60 godina

5. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u opštini Prozor, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da se na ovom području i dalje traga za 52 osobe, dok je njih 91 do sada ekshumirano. Sve osobe ubijene su ili nestale tokom 1993. godine.

This post is also available in: English

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, potvrdio je da su na području Prozora nakon rata pronađene 34 grobnice, od kojih je najveća bila u selu Lapsunj.

On je kazao da od 91 osobe čiji su posmrtni ostaci do danas ekshumirani, 15 ih još nije identifikovano.

“Ove grobnice su karakteristične po tome što su žrtve uglavnom bile starije od 60 godina, čak jedna trećina, a među ubijenima su i dva maloljetna lica – beba od sedam mjeseci i dijete od 15 godina. U ovim grobnicama pronađeni su i posmrtni ostaci dvije osobe starije od 90 godina”, rekao je Mašović.

On je potvrdio da je Institut prije nekoliko godina od policijskih organa dobio informaciju da su na lokalitetu “Duška kosa” ljudi ubijeni i vjerovatno spaljeni, ali kako je objasnio, do danas niti jedna žrtva nije pronađena.

Mašović je svjedočio na suđenju Željku Jukiću, kojem je na teret stavljeno da je 3. augusta 1993. godine, zajedno sa Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, nakon čega su petorica zarobljenika odvedena na smetljište “Duška kosa”, od kada im se gubi svaki trag.

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993., zajedno sa grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge (opština Prozor), kada je ubio jednog 73-godišnjeg starca.

Optužnicom se Jukić tereti da je 28. augusta 1993. godine prisiljavao bošnjačke civile da napuste selo Lapsunj (opština Prozor), te da je učestvovao u nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno.

Na ročištu je svjedočio i vještak sudske medicine Vedo Tuco, koji je kazao da su, prema pregledanim posmrtnim ostacima, žrtve ekshumirane iz grobnica u opštini Prozor umrle nasilnom smrću, te da su uglavnom imale povrede u predjelu glave.

“Razorenje lobanje, mozga, kičmene moždine. Krvarenje, smrt nastala krvarenjem i gušenjem. Neka tijela nađena su i u karboniziranom stanju, što znači da su vjerovatno zapaljena. Kod nekih žrtava nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti, jer skeletni ostaci, odnosno kosti, nisu bile oštećene”, objasnio je Tuco.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. april, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još jednog svjedoka i neuropsihijatricu Almu Bravo-Mehmedbašić, čime će dokazni postupak Optužbe u ovom predmetu biti okončan.
                                                                           

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English