Članak

Iskaz oštećene vjerodostojan

9. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Redžepu Beganoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, vještakinja psiholog Ivanka Jakovac je kazala da je iskaz oštećene vjerodostojan.

This post is also available in: English

U nalazu i mišljenju o psihofizičkom stanju oštećene, Jakovac je rekla da se njen iskaz može prihvatiti kao vjerodostojan iako je u vrijeme nastanka traume bila maloljetna.

Beganović, bivši pripadnik Četvrte brigade Narodne odbrane tzv. Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB), optužen je za nečovječno postupanje prema civilima i pokušaj silovanja jedne maloljetne osobe.

On je okrivljen da je 13. decembra 1993. godine u cazinskom naselju Šturlići, zajedno s još dvije osobe, fizički zlostavljao Ferida Čovića jer je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije Republike BiH (ARBiH).

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Beganovića i da je iz jedne kuće izveo dvije maloljetne osobe, te jednu od njih pokušao silovati, ali je u tome spriječen.

Na ovom ročištu je u sudski spis uložen i zapisnik o saslušanju svjedoka Ferida Čovića, koji je u međuvremenu preminuo, te drugi materijalni dokazi.

Suđenje će biti nastavljeno 12. aprila, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Beganović.

Dženita Džubur


This post is also available in: English