Članak

Strašna noć u “Viktor Bubnju”

8. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je u julu 1992. godine čula jauke iz hodnika kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

This post is also available in: English

Milka Lonco je kazala kako je 4. jula 1992. godine dovedena u kasarnu “Viktor Bubanj”, gdje je, zajedno s još pet osoba, smještena u jednu prostoriju. Opisala je kako je čula da je jedne noći u “Viktor Bubnju” neko ubijen.

“Jedna noć je bila strašna. Nekoga su ubili. Čulo se u hodniku prema našoj sobi… Čuli smo jauke, vrisku… Ujutro, kada su nas poveli u toalet, neko je kazao: ‘Ovdje je neko noćas ubijen’”, ispričala je svjedokinja.

Ona je rekla da je u “Viktor Bubnju” bila oko 20 dana, a da je tokom zatočeništva više puta ispitivana.

Za zločine u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” optuženi su Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila. Oni su optuženi da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Upitana da li zna Advovića i Vintilu, Lonco je kazala da ih ne poznaje.

Govoreći o uslovima u bivšoj kasarni, svjedokinja je rekla da je ishrana bila “nikakva” te da se tokom zatočeništva okupala samo jednom.

“Čistile smo hodnike, izvodili su nas da beremo radič u dijelu kasarne. Neko nam je rekao i da je taj dio gdje smo to brale bio miniran”, kazala je ona, dodavši da od boravka u zatočeništvu danas ima psihičke posljedice.

Na početku svjedočenja Lonco je rekla da je prije dovođenja u “Vikor Bubanj“ bila zatočena u još jednom objektu.

Suđenje se nastavlja 12. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English