Vijest

Zatraženo određivanje pritvora Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže

Zbog opasnosti od bjekstva ili uticanja na svjedoke, odnosno uništavanja dokaza, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je određivanje pritvora bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izadavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group” o kojem je BIRN Bosne i Hercegovine pisao prije sedam godina, dok je Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Hotel Regency. Foto: BIRN BiH

Kako je rečeno na ročištu, Memić je osumnjičen da je tokom mandata načelnika iskorististio svoj položaj, izdavao i potpisivao urbanistističke, građevinske i upotrebne dozvole za dva investitora, među kojim je “Malak Group”, kao i izdavanje parkig mjesta u blizini restorana “Brajlović”.

“Senaid Memić je izdao upute službenicima da postupe po zahtjevu (investitora), te da se daju odobrenja u smislu povećanja spratnosti”, navela je tužiteljica Željka Radovanović Sokić, obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora.

Istakla je da je sve akte lično potpisivao Memić. Za izgradnju dva objekta na Ilidži, kako je navela, nezakonito je povećana spratnost, uključujući i “Malak”.

Govoreći o izdavanju parking prostora, navela je da je Memić donio rješenje za njegovu izgradnju, a da površina pripada javnom dobru.

“Dakle, pribavljena je korist ugostiteljskoj radnji ‘Brajlović’ i omogućeno građenje parkinga”, rekla je Radovanović Sokić.

Tužiteljica Medina Džerahović je navela da su ispunjeni posebni pritvorski razlozi, te kazala da postoji opasnost od bjekstva, pokušaja uticaja na svjedoke i ponavljanje krivičnog djela, te uništavanje i sakrivanje dokaza.

“Radi se o licu koje je ambasador u Maleziji, te posjeduje diplomatski pasoš i može ući u bilo koju zemlju”, kazala je Džerahović.

Privođenje Memića. Foto: BIRN BiH

Odbrana je zatražila da Kantonalni sud u Sarajevu odbije prijedlog za pritvor.

Advokat Amer Hadžić je kazao da Memić nije nanio štetu stanovnicima općine Ilidža, jer je povećana zaposlenost u vrijeme njegovog mandata i povećan budžet općine.
“Smatram da ne postoji osnovana sumnja. On je sve svoje radnje obavljao pri slovu zakona i u skladu sa zakonskim regulativama”, rekao je, dodavši da ne postoji opasnost od bjekstva jer je njegov branjenik pri primitku poziva sam došao iz Malezije kako bi se javio u Tužilaštvo.
Osiguranje se, prema njegovom mišljenju, može postići mjerama zabrane napuštanja države i boravišta.
Memić je, kako je naveo, jučer rekao da namjerava podnijeti pisanu ostavku na mjesto ambasadora u Maleziji. Godine 2020. Memić je jednoglasnom odlukom članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji.
Odbrana smatra da postoji veliki protok vremena i da Memić ne može uništiti dokaze i ometati postupak. Kako navodi Hadžić, ne postoji ni jedan zadukumentovan pokušaj uticaja na svjedoke.
“Da postoji opasnost da će ponoviti krivično djelo – ovaj je u još većoj mjeri neosnovan razlog. Kako može ponoviti krivično djelo ako on nije više načelnik općine”, istakao je Hadžić.
Memićev drugi branilac, Zlatko Petrović, rekao je da se ovdje ne radi o legalizaciji, već o davanju urbanističkih i građevinskih dozvola.
Govoreći o izdavanju parking prostora, navodi da je konkretna površina u vlasništvu općine, te je javna površina. Memić je, kako kaže, bio ovlašten kao načelnik da daje odobrenja, radi regulisanja saobraćaja u mirovanju.
“On nije dao Brajloviću da bilo šta gradi, već je regulisao saobraćaj u mirovanju i obezbijedio je da općina ima redovan prihod”, dodao je Petrović.
Osumnjičeni Memić se pridružio navodima branilaca i rekao da ga zapriječena kazna ne plaši, da se neće skrivati i bježati jer nije kukavica.
Sutkinja Sanela Rondić će odluku o prijedlogu pritvora donijeti u zakonskom roku.

Memić je uhapšen u Sarajevu u četvrtak, 11. maja.

Kako je Detektor pisao ranije, saudijski investitor “Malak Group” je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata. Ali u februaru 2015. investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

krivičnoj prijavi protiv Memića i još dva uposlenika Općine, navodilo se da je tadašnji načelnik, izdavanjem dvije dozvole, dopustio izgradnju hotela, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom na Memićevo odobrenje da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Emina Dizdarević Tahmiščija