Vijest

Preminuo novinar Salih Brkić

12. Maja 2023.17:14
Salih Brkić, televizijski novinar i autor brojnih dokumentarnih filmova, poznat po svom izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini, preminuo je u 75. godini.
Salih Brkić. Foto: N1.

Salih je preminuo u petak u Tuzli nakon kraće bolesti.

Izvještavajući za Federalnu radio-televiziju (FTV), Brkić je javnost obavještavao o najnovijim dešavanjima na frontu, ali i o stradanju Bošnjaka u Srebrenici i Podrinju nakon rata.

Brojne kolege i prijatelji Brkića su povodom njegove smrti odali priznanje njegovom radu.

„Napustio nas je dragi Salih Brkić. U javnosti osim kao novinar, ostat će upamćen i kao istinski borac za promicanje istine o strahotama koje su Podrinje, posebno Srebrenicu zadesile u ratu. Hvala ti za sav doprinos u borbi za istinu”, stoji na Twitter profilu Memorijalnog centra Srebrenica.

Dirljivi prizori prikazani u Brkićevim izvještajima o identifikaciji Zekire Begić, trudnice iz Bratunca, koja je ekshumirana 12 godina nakon što je ubijena i sahranjena u masovnoj grobnici u Suhi, duboko su pogodila ljude širom svijeta.

Azra Berbić, mirovna aktivistica i novinarka, napisala je na Twitteru: „Od njega sam prvo učila o Srebrenici, ni kod kuće ni u školi već od Saliha”.

Brkić je dobitnik i brojnih novinarskih nagrada, uključujući i nagradu za životno djelo Islamske zajednice BiH.

U svojoj karijeri snimio je više od 30 dokumentarnih filmova. Svoju kompletnu videoarhivu u januaru 2022. godine donirao je Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića. Njegova arhiva pokriva širok spektar tema, od uništavanja masovnih grobnica do značajnih historijskih građevina.

Brkić je rođen 1948. godine u Mostaru, a odrastao u Stocu. Jednom prilikom je izjavio da je zahvaljujući svojim nastavnicima u školi u ovom hercegovačkom gradu razvio ljubav prema pisanoj riječi. Početkom 1980-ih preselio se u Tuzlu, gdje je preminuo.

    Azem Kurtić