Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Odgođena prezentacija presretnutih razgovora

12. Maja 2023.14:14
Na suđenju za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove odgođena je prezentacija dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su sačinjeni iz snimljenih presretnutih razgovora, a zbog tvrdnje Odbrane prvooptuženog Mirze Ademaja da nisu dobili CD-ove s materijalom.
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je planiralo prezentovanje niza presretnutih razgovora koji su snimljeni tokom istrage, ali je – zbog tvrdnje Abdulaha Kovačevića, advokata prvooptuženog Ademaja, da nisu dobili CD-ove sa snimcima – to izlaganje odgođeno za naredno ročište. Također, Odbrana drugooptuženog Enesa Zijadića je tvrdila da je dobila CD-ove, ali da se materijalu ne može pristupiti.

Odbrane su prethodno uputile prigovor na korištenje presretnutih razgovora kao dokaza, s obzirom na to da su pojedini razgovori “slučajni nalazi”.

Ademaj se tereti da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber. Ista optužnica tereti Edinu Busuladžić i Alziru Hota da su prilikom kontrola propustile da pravilno i potpuno utvrde činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo Jelena Imamović, inspektorica Federalne uprave policije (FUP), ispričala je da je bila dio tima koji je vršio presretanje elektronske komunikacije tokom istrage, te da je, između ostalog, sačinjavala transkripte snimljenih razgovora. Također, izvršila je i lični pretres optužene Busuladžić.

“U torbi, u novčaniku, imala je praškastu materiju koja je asocirala na drogu”, kazala je Imamović i dodala da je “naknadni nalaz pokazao da je to bio amfetamin”.

Ona je rekla da je drugi tim vršio pretres optuženog Ademaja, a da je treći tim vršio pretres optužene Hote.

Na upit Adne Dobojlić, braniteljice trećeoptužene Busuladžić, o tome kako je tekao proces istrage, inspektorica Imamović je kazala da je odjel FUP-a koji se bavi zloupotrebom droga, a koji je isprva radio na istrazi, tražio proširenje na koruptivne radnje.

Dobojlić je pitala Imamović da kaže ko je bio s njom tokom pretresa Busuladžić, na što je Imamović rekla da su tu bile dvije svjedokinje, osoba koja se zove Dijana, ona i Busuladžić, i dodala da je sigurna da niko drugi nije bio tu. Potom je Dobojlić ukazala na zapisnik iz kojeg je pročitala dva muška imena, dodavši kako ono što je zapisano u dokumentu ne odgovara onome što svjedokinja govori.

Odbrana četvrtooptužene Hote pitala je Imamović da li je Hota tokom istrage bila obuhvaćena posebnim istražnim radnjama, a svjedokinja je odgovorila da se ne sjeća da je bila obuhvaćena te da je Hota bila “B učesnik”.

Nastavak suđenja planiran je za 15. maj 2023. godine.

Irvin Pekmez