Vijesti


Odbrana Bojića tvrdi da je upitan nastavak suđenja Zeljkoviću i ostalima naredne sedmice 19. Maja 2023. Vijest Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, biće nastavljeno 22. maja, potvrđeno je iz Okružnog suda u Banjoj Luci.
Sarajlija zamolila da se odluka o njenoj odgovornosti objavi bez anonimizacije 18. Maja 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Prvostepene komisije VSTV-a da se Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, oglasi odgovornom zbog povrede načela nepristrasnosti. Punomoćnik tužene je naveo da pristrasnosti nije bilo, da kroz postupak nije dokazan umišljaj, te zatražio da se disciplinska tužba odbije.
Integritet sudija i tužilaca jače zaštititi propisima 18. Maja 2023. Vijest Vrste krivičnih djela i kazne zatvora su različito definisane u krivičnim zakonima na nivou eniteta, države i Brčko distrikta, što je neophodno ujednačiti, istaknuto je na skupu posvećenom ulozi strukovnih udruženja sudija i tužilaca u osiguranju nezavisnosti i integriteta pravosuđa.
U SAD-u uhapšen Kemal Mrndžić uz optužbe da je bio nadzornik stražara u logoru “Čelebići” kod Konjica 18. Maja 2023. Vijest Kemal Mrndžić uhapšen je u srijedu, 17. maja, u Sjedinjenim Američkim Državama uz optužbe da je lažno tvrdio da je izbjeglica i prevarom stekao državljanstvo, dok postoje sumnje da je služio kao nadzornik stražara u logoru “Čelebići” kod Konjica, saopćeno je iz Ureda državnog tužioca Massachusetts.
Premijerno prikazan film “Četiri zida” BIRN-a BiH 18. Maja 2023. Vijest Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, u srijedu, 17. maja, u Sarajevu je u saradnji s Bh. povorkom ponosa premijerno prikazan film “Četiri zida” u produkciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nakon čega su panelisti razgovarali o položaju članova LGBTIQ zajednice, koji su svakodnevno izloženi govoru mržnje, prijetnjama te fizičkim napadima.
Domaće institucije ispoštovale 30 posto preporuka Ombudsmena za ljudska prava BiH 17. Maja 2023. Vijest Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimio je 2.850 žalbi građana koje su ukazivale na kršenje ljudskih prava, navodi se u izvještaju ove institucije za 2022. godinu.
Blekić i ostali: Trojici optuženih ukinut pritvor i određene mjere zabrane 17. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane za optužene Edina Dizdara, Armina Mulahusića i Jasmina Jusufranića, a svjedoci Tužilaštva govorili su o učešću NLB banke Ljubljana u pregovorima o izgradnji poslovnog objekta “Marindvor“.
Održana statusna konferencija pred presudu Stanišiću i Simatoviću 17. Maja 2023. Vijest U Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) održana je statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnjih zvaničnika Službe državne bezbjednosti Srbije prvostepeno osuđenih na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH, kojima će drugostepena presuda biti izrečena 31. maja.
Smanjenje medijske slobode utiče na demokratiju i onemogućava borbu za istinu 17. Maja 2023. Vijest Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju bit će prioritet Kraljevine Belgije u budućnosti, a ispunjavanje 14 prioriteta pomoći će u dostizanju nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, navodi Hadja Lahbib, ministrica vanjskih poslova Belgije.
Božo Mihajlović: Reprodukovan snimak saslušane svjedokinje pred Državnim sudom 17. Maja 2023. Suđenje Reprodukovanjem snimka ranije saslušane svjedokinje pred Sudom Bosne i Hercegovine, nastavljeno je obnovljeno suđenje suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi.