Vijesti


Grupa novinara napustila javnu raspravu o kriminalizaciji klevete: “Ovo je uvredljivo za novinarsku zajednicu” 17. Maja 2023. Vijest Grupa novinara koja je danas došla u Trebinje na javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, demonstrativno je napustila javnu raspravu uz zahtjev da Nacrt zakona bude povučen.
Idriz Begić: Iznošenje završnih riječi 29. maja 16. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade za trgovinu uticajem, dogovoreno je da će Optužba i Odbrana završne riječi iznijeti 29. maja pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu.
Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković: Posjedovala šifre za Sky i Anom informacije 16. Maja 2023. Vijest Na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, svjedoci, uposlenici Državnog tužilaštva pojašnjavali su postupanje tužene u predmetima vezanim za Sky i Anom aplikacije, te informacije koje su dobijane od sigurnosnih agencija.
Mutap i ostali: Tužilaštvo traži saslušanje doktora Kemala Dizdarevića, Odbrane se protive 16. Maja 2023. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počelo je ponovno suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu. Državno tužilaštvo predložilo je da se prihvate dokazi izvedeni u prvostepenom postupku, te da se naknadno sasluša doktor Kemal Dizdarević, čemu su se Odbrane usprotivile.
Cikotić: Minimalne cijene oružja i municije u ugovorima 16. Maja 2023. Suđenje Na suđenju bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću, vještak vojne struke Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da su cijene oružja i municije u ugovorima bile minimalne i da ih je neko prodao “budžašto“. Odbrana je prigovorila na iskaz vještaka, tvrdeći da je u sukobu interesa.
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 31. maja 16. Maja 2023. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za 31. maj ove godine izricanje drugostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.
Nastavnici historije u Tuzlanskom kantonu koristiće bazu činjenica o ratu BIRN-a BiH 15. Maja 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona potpisali su memorandum o saradnji koji uključuje korištenje Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH u nastavnom procesu, odnosno kao nastavni materijal u predmetu Historija.
Optuženi Enes Zijadić priznao krivicu za primanje nagrade 15. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola, optuženi Enes Zijadić promijenio je prvobitni iskaz i rekao da je kriv za krivična djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, nakon čega je u odnosu na njega predmet razdvojen.
Jelečević: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze 15. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uložilo je materijalne dokaze u sudski spis.
Određen pritvor Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja 15. Maja 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”.