Vijest

Bivši načelnik Ilidže Senaid Memić uhapšen zbog dozvola za gradnju hotela “Regency”

11. Maja 2023.16:51
Senaid Memić, bivši načelnik općine Ilidža i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, uhapšen je u četvrtak, 11. maja, između ostalog i zbog dozvola za gradnju hotela “Regency” investitora “Malak Group”, potvrđeno je za Detektor iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Detektor je 2016. godine pisao o ovom slučaju.

This post is also available in: English

Hotel Regency. Foto: BIRN BiH

Kako je Detektor pisao ranije, saudijski investitor “Malak Group” je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata. Ali u februaru 2015. investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

U krivičnoj prijavi protiv Memića i još dva uposlenika Općine, navodilo se da je tadašnji načelnik, izdavanjem dvije dozvole, dopustio izgradnju hotela, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom na Memićevo odobrenje da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Ministarstvo prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasio je dozvolu Općine nezakonitom zbog kršenja Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, a nakon što je žalbu uputio Ejub Ganić, vlasnik zgrade, odnosno univerziteta koji se nalazi do hotela.

Unatoč rješenju Ministarstva, Memić je u roku od 20 dana donio novu odluku, kojom se saudijskom investitoru dozvoljava gradnja sedmospratnog hotela. Ganićev univerzitet se ponovno žalio, što Ministarstvo prihvaća, i u junu ponovno poništava rješenje Općine Ilidža.

Gradnja hotela je nastavljena tokom trajanja žalbenih postupaka.

Ganić je krivičnu prijavu podnio 30. jula 2015. godine, ali je 2020. godine odlučeno da se istraga neće provoditi. Tadašnja postupajuća tužiteljica Željka Radovanović-Sokić navela je da nije pokazano da je hotel ostvario korist od činjenice da ima gotovo dvostruko veći broj spratova od broja predviđenog Regulacionim planom.

Ganićev pravni zastupnik Senad Pećanin podnio je žalbu u kojoj je naveo da je tužiteljica donijela nerazumnu odluku, a žalbu je tada prihvatila glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, Sabina Sarajlija, te je spis vraćen na ponovno odlučivanje.

Godine 2020. Memić je jednoglasnom odlukom članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English