Vijest

Naredne sedmice presuda Ramizu Drekoviću

12. Maja 2023.18:27
Pred Prvostepenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u srijedu, 17. maja, trebala bi biti izrečena presuda Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg optužnica tereti za zločine počinjene u Kalinoviku 1995. godine. Naredne sedmice počinje ponovno suđenje Zijadu Mutapu i ostalima u predmetu za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića, te disciplinski postupak protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković.
Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Izricanje presude Drekoviću, u suđenju koje je počelo 2019. godine, ranije je bilo zakazano za 27. april, ali je tada odgođeno uz obrazloženje Suda da je “datum pomjeren zbog obimnosti i složenosti predmeta, kao i zbog zauzetosti članova postupajućeg vijeća u tekućim predmetima Suda BiH”.

Za ponedjeljak, 15. maja, zakazan je i početak suđenja Senadu Bužimkiću zvanom Grga i još šestorici bivših pripadnika 511. slavne brdske brigade Armije BiH, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe 1995. godine. Uz Bužimkića, u ovom predmetu optuženi su i Rizah Fajić zvani Faja, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković zvani Pače, Irfo Velagić zvani Mekenzi i Suad Nesimović.

Bužimkić se tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije poduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni. Fajić je optužen u svojstvu zamjenika komandira voda Vojne policije 511. slavne brigade, a ostali u svojstvu pripadnika te jedinice.

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH – prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe – od polovine maja do polovine jula 1995. zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, početkom jula 1995. ubijeno je šest pripadnika VRS-a, dok su preostali – njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka – zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. slavne brigade.

Sud je optužnicu Bužimkiću i ostalima potvrdio 8. februara 2023. godine.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u utorak, 16. maja, počet će i ponovno suđenje Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću. Ovo suđenje ponavlja se nakon što je Državni sud u martu ukinuo prvostepenu presudu iz novembra 2022. godine kojom su oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine, nakon čega je preminuo.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Istog dana počet će i glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković, suspendovane zamjenice glavnog tužioca, koju Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti po tri tačke optužnice – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Pripremno ročište u ovom predmetu održano je 17. februara ove godine, a na glavnom ročištu planirano je saslušanje Milanka Kajganića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te tužilaca Džermina Pašića i Mirze Hukeljića.

Enes Hodžić