Vijesti


Šojić: Vještak finansijske struke prepravljao nalaz zbog “tehničkih grešaka” 24. Maja 2023. Suđenje Vještak finansijske struke na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu polažaja, iznio je korigovani nalaz i mišljenje nakon što je prihvatio prigovore Odbrane o počinjenim tehničkim greškama.
Žarić i ostali: Brojni dokazi o prekoračenju roka za završetak radova 24. Maja 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je više od stotinu materijalnih dokaza koji se odnose na tendersku dokumentaciju u vezi sa izgradnjom objekta trafostanice u Šipovu.
Bh. povorka ponosa poziva i saveznike na glasnu borbu protiv diskriminacije LGBTIQ zajednice 24. Maja 2023. Vijest Javne ličnosti iz kulturnog i medijskog svijeta pružile su ogromnu podršku pred još jednu Bh. povorku ponosa, snimajući kratke poruke za kampanju o važnosti solidarnosti i savezništva sa LGBTIQ zajednicom s ciljem borbe protiv diskriminacije, rečeno je danas na konferenciji Sarajevu gdje je najavljen i ovogodišnji slogan “Ponosno zajedno”.
Dan bijelih traka u Prijedoru: Kritike vlastima zbog nepostojanja spomenika ubijenoj djeci 24. Maja 2023. Vijest Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama, bit će obilježeno u srijedu, 31. maja, događajem na glavnom gradskom trgu i polaganjem cvijeća sa imenima ubijene djece kojima do danas u ovom gradu nije podignut spomenik.
Blekić i ostali: Sjeća se kupovine dionica, ali ne i da ih je preuzimao Ibrahim Jusufranić 24. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričala je da je njen brat kupovao određene dionice nakon njenih susreta sa Ibrahimom Jusufranićem.
U junu disciplinski postupak protiv sudije iz Brčkog zbog kašnjenja u izradi odluka 22. Maja 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom konstatovao da je podnio tužbu protiv Dragana Tomaša, sudije Osnovnog suda Brčko distrikta, jer je u tri predmeta kasnio sa izradom odluke, predloživši i dokaze, nakon čega je dogovoreno da će glavna rasprava biti održana u junu.
Ratni veterani iz BiH, Hrvatske i Srbije odali počast ubijenim mještanima Lozja kod Goražda 22. Maja 2023. Vijest Ratni veterani s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, sa mirovnim aktivistima iz regiona te predstavnicima porodica žrtava, lokalnim i kantonalnim vlastima, odali su počast ubijenim civilima u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda.
Zeljković i ostali: Odgođeno suđenje zbog bolesti optuženog 22. Maja 2023. Suđenje Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog Slavka Bojića, koji se nalazi na liječenju u Njemačkoj.
Naredne sedmice konačna presuda Kemalu Čauševiću 19. Maja 2023. Vijest Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) optuženom za pranje novca, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine će u petak, 26. maja, izreći konačnu presudu.
Disciplinski postupak protiv tužiteljice Brčko distrikta Dejane Jovanović zbog verbalnih sukoba 19. Maja 2023. Vijest Na glavnoj raspravi pred Prvostepenom disciplinskom komisijom u predmetu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta BiH koja se tereti, između ostalog, za ponašanje koje šteti ugledu funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) pričali su o verbalnom incidentu tužiteljice i službenice.