Vijest

Grupa novinara napustila javnu raspravu o kriminalizaciji klevete: “Ovo je uvredljivo za novinarsku zajednicu”

Grupa novinara koja je danas došla u Trebinje na javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, demonstrativno je napustila javnu raspravu uz zahtjev da Nacrt zakona bude povučen.
Grupa nezadovoljnih novinara u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Prije izlaska iz sale, novinarka “Direkt” portala Milanka Kovačević rekla je da novinari imaju pravo misliti da su javne rasprave farsa, pogotovo što je predsjenik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prije nekoliko dana na javnom servisu RS-a rekao da će zakon biti usvojen u ovakom obliku.

“Sve je pro forme i sve je uvredljivo za dio novinarske zajednice koju ja predstavljam. Mi smo od Ministarstva pravde očekivali mnogo više i to da će na red doći prijedlog zakona o porijeklu imovine. To je mnogo značajnije za javni interes od pretvaranja klevete u krivično djelo”, rekla je Kovačević i dodala da ima iskustva sa parničnim postupkom i da je to za nju bilo poprilično traumatično.

Novinari koji su napustili raspravu predali su i amandmane na predloženi nacrt, u kojima su detaljno obrazložili sporne odredbe koje bi trebale biti promijenjene ukoliko vlast ne odustane od usvajanja ovog nacrta. Amandmani se odnose na članove kojima se reguliše neovlašteno
objavljivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka, zatim na oblast klevete i uvrede, te na iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Javnoj raspravi prisustvovalo je i nekoliko opozicionih poslanika iz Hercegovine, koji su zajedno sa grupom novinara napustili javnu raspravu i otišli pred televizijske kamere. Dok je dio medija snimao izjave prisutnih političara, novinari okupljeni oko Udruženja “Umbrella” udaljili su se i nisu željeli dati izjave jer bi to značilo politizaciju događaja.

Nacrt Krivičnog zakonika usvojen je 25. marta ove godine. Prva javna rasprava održana je u Banjoj Luci 5. maja, kada su novinari zatražili povlačenje predloženih izmjena, a isto je zatraženo na raspravi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Javna rasprava u Trebinju posljednja je u nizu.

Kriminalizacija klevete, Nacrtom koji je usvojila Vlada Republike Srpske, predviđa ogromne novčane kazne u rasponu od 8.000 do 100.000 maraka, ukoliko je ono što se iznosi ili prenosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog.

Nacrtom je predviđeno i da se gonjenje za krivično djelo klevete preduzima po prijedlogu, odnosno podnošenjem krivične prijave tužilaštvu.

Nikolija Bjelica-Škrivan