Vijest

Određen pritvor Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”.
Hapšenje Senaida Memića. Foto: BIRN BiH

Sarajevski Kantonalni sud je odredio pritvor Memiću, osumnjičenom da je, za vrijeme dok je obnašao funkciju načelnika Općine Ilidža, izdavao nezakonite dozvole investitorima te iskoristio službena ovlaštenja.

“Određen je jednomjesečni pritvor”, navela je za Detektor glasnogovornica Kantonalnog suda Nezira Pindžo.

Senaid Memić, aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, osumnjičen je, kako je rečeno na ročištu za određivanje pritvora, da je iskoristio svoj položaj, izdavao i potpisivao urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za dva investitora, među kojima je “Malak Group”, kao i izdavanje parking mjesta u blizini restorana “Brajlović”.

Tužilaštvo je na ročištu 12. maja zatražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva, pokušaja uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela te uništavanja i sakrivanja dokaza, dok je Odbrana zatražila mjere zabrane.

Memić je uhapšen 11. maja ove godine.

Kako je Detektor pisao ranije, saudijski investitor “Malak Group” je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata. Ali u februaru 2015. investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

U krivičnoj prijavi protiv Memića i još dva uposlenika Općine, navodilo se da je tadašnji načelnik, izdavanjem dvije dozvole, dopustio izgradnju hotela, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom na Memićevo odobrenje da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Memić je 2020. godine jednoglasnom odlukom članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji. On je na ročištu kazao da namjerava podnijeti pismenu ostavku na ovu funkciju.

Emina Dizdarević Tahmiščija