Suđenje

Idriz Begić: Iznošenje završnih riječi 29. maja

16. Maja 2023.16:51
U nastavku suđenja Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade za trgovinu uticajem, dogovoreno je da će Optužba i Odbrana završne riječi iznijeti 29. maja pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Melika Murtezić je pozvala Odbranu da izvede jedan od dokaza, u odnosu na koji je Kantonalno tužilaštvo navelo da ostaje kod prigovora relevantnosti, nakon čega je Begićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović rekla da odustaje od tog dokaza.

Sutkinja Murtezić je kazala da je bilo planirano provođenje dokaza od kog je Odbrana odustala na današnjem ročištu, te konstatovala da je dokazni postupak okončan, a potom zakazala iznošenje završnih riječi.

Begić je ranije od Kantonalnog suda u Sarajevu zatražio ukidanje prvostepene presude Općinskog suda kojom je osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem, poslije čega je ukinuta presuda te određeno održavanje suđenja pred Drugostepenim vijećem Kantonalnog suda.

Njega je krajem 2021. godine Općinski sud u Sarajevu proglasio krivim jer je od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je, preko posrednika, uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Na teret mu se stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Kantonalni sud u Sarajevu je i 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Suđenje se nastavlja 29. maja.

Aida Trepanić