Suđenje

Jelečević: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

15. Maja 2023.15:32
U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uložilo je materijalne dokaze u sudski spis.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Među dokazima koje je uložio tužilac Hrvoje Čabrajić je nalaz i mišljenje vještaka ekonomske struke, zapisnik o ispitivanju tada osumnjičenog Jelečevića iz jula 2022., izvod iz kaznene evidencije za optuženog, naredba Općinskog suda u Sarajevu za privremeno oduzimanje predmeta, izvještaj o realizaciji naredbe, kao i potvrda i zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta.

Optužba je, između ostalog, uložila i preko stotinu izvoda za komitenta Saveza invalida Federacije od banke, nekoliko dopisa Saveza, te Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a uložen je i zapisnik sa sastanka održanog u kabinetu ministra.

Branilac Nermin Mulalić je naveo da će se prigovor Odbrane odnositi na nalaz i mišljenje vještakinje koja, kako je kazao, radi u Ministarstvu finansija, te zbog toga nije mogla biti vještak jer se ova institucija spominje u predmetu. Dodao je i da će se osvrnuti na zakonitost pribavljanja dokaza u završnoj riječi.

Odbrana je za nastavak suđenja predložila saslušanje tri svjedoka, vještaka ekonomske struke te provođenje materijalnih dokaza – o čemu će se Tužilaštvo očitovati na narednom ročištu.

Jelečević se tereti da je 2010. u svojstvu ministra u Vladi Federacije – znajući da su u decembru 2007. Savezu osoba sa invaliditetom Federacije odobrena i uplaćena novčana sredstva u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka za izgradnju fabrike urinara i mokraćnih kesa koja su utrošena nenamjenski – svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja te odobrio dodatna sredstva.

Prema optužnici, Jelečević je donio odluku o dodjeli sredstava, kojom je Savezu odobrio novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka za sufinansiranje nastavka izgradnje fabrike urinara i mokraćnih kesa, iako je znao da izgradnja navedene fabrike uopće nije ni započeta. Navodi se i da su uplaćena sredstva dalje nenamjenski utrošena od strane Saveza osoba sa invaliditetom Federacije.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. maj.

Aida Trepanić