Suđenje

Zeljković i ostali: Odgođeno suđenje zbog bolesti optuženog

22. Maja 2023.15:39
Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog Slavka Bojića, koji se nalazi na liječenju u Njemačkoj.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Prema riječima predsjedavajućeg Sudskog vijeća, sudije Dragana Uletilovića, Bojićeva odbrana poslala je dopis u kojem se navodi da je on operisan, te da se traži odgoda suđenja za šest mjeseci. Medicinska dokumentacija koja je došla uz dopis pokazuje da je u nalazu ljekara navedeno da je Bojiću propisano liječenje od šest sedmica, te je od Odbrane traženo da razjasni razlike.

Advokat Aleksandar Jokić je rekao da je, prema informacijama koje je dobio od svog branjenika, kao i dopisu koji mu je poslao, navedeno da  prema važećim propisima u Njemačkoj, jedan ljekar može propisati bolovanje maksimalno šest sedmica, te se  nakon toga produžava u skladu s planom liječenja.

“Dakle, na osnovu tog plana liječenja, mislimo da je za cijeli proces potrebno najmanje šest mjeseci. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u pogledu zdravstvenog stanja mog branjenika, Odbrana je spremna da se izvrši vještačenje”, naveo je Jokić.

On je Sudskom vijeću dostavio Bojićev dopis u kojem se navodi da je 23. marta 2023. godine imao treći moždani udar, nakon kojeg je došlo do drugih komplikacija, te je podvrgnut liječenju u jednoj klinici u Njemačkoj.

Tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević je rekla da Republičkom javnom tužilaštvu nije u interesu da se ovaj postupak odugovlači, ali takođe ni da se razdvaja optužnica protiv Bojića u odnosu na ostale optužene.

“U medicinskoj dokumentaciji koju smo dobili nije navedeno da li je Bojić sposoban da prati suđenje, kao ni trajanje liječenja od šest mjeseci. Mi nismo kompetentni da vještačimo medicinsku dokumentaciju. Ovdje u dokumentaciji stoji da nije sposoban za fizičke aktivnosti, ali ne znamo da li je sposoban za suđenje. S druge strane, ni mi, a ni Sud, prije toga nismo obaviješteni o njegovom napuštanju teritorije Republike Srpske, a Sud je o tome trebao biti obaviješten”, dodala je Stojisavljević.

Kako je navela, Tužilaštvo zbog toga predlaže da se dostavi nova medicinska dokumentacija i izvrši vještačenje.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva i obavezala Bojićevu odbranu da u roku od osam dana dostavi novu medicinsku dokumentaciju, te će nakon toga donijeti odluku o novom terminu nastavka suđenja.

Slavko Bojić je direktor firme “Promeding” koja je sa firmom “Procontrol“ iz Banje Luke vršila nabavku maski za potrebu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Osim Bojića i Branislava Zeljkovića, optužnicom u ovom predmetu su obuhvaćeni i vlasnik firme “Promeding“ Laktaši Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun“ Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije“ Sani Crljić. Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotrebama u postupku javne nabavke, a Marković i za krivično djelo davanje mita.

Đorđe Vujatović