Vijesti


Borba za slobodu govora ključna za zaštitu medija i put BiH ka Evropskoj uniji 26. Maja 2023. Vijest Sloboda govora i izražavanja, njihovo očuvanje i zaštita medija od napada kojima su izloženi, ključni su zadaci u borbi za otvoreno društvo, poručeno je sa konferencije “Sloboda govora, izražavanja i mediji ‘pod opsadom'”, koju su organizirali Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i BIRN Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske u BiH.
Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković: Curenje informacija iz Tužilaštva BiH 26. Maja 2023. Vijest U nastavku disciplinskog postupka koji se vodi protiv Diane Kajmaković, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) govorili su da su od EUROPOL-a obavješteni o curenju podataka iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i o podacima koji su pronađeni nakon što je pretresen sef u kancelariji suspendovane zamjenice glavnog tužioca.
Sutkinja iz Bihaća nije se pojavila na disciplinskom ročištu protiv nje 26. Maja 2023. Vijest Sutkinja Općinskog suda u Bihaću Esma Dedić nije se pojavila na današnjem pripremnom ročištu po disciplinskoj tužbi koja je tereti za neopravdano kašnjenje u radu na predmetima.
Predstavnice ukrajinskih organizacija učile od bh. udruženja i žena žrtava seksualnog nasilja 26. Maja 2023. Vijest Organizacija “Žene za žene International” iz Bosne i Hercegovine i “Women for Women International” u protekloj godini pružile su podršku udruženjima i žrtvama iz Ukrajine, posebno kroz iskustvo u radu sa žrtvama seksualnog zlostavljanja kojih je do sada identifikovan veliki broj nakon ruske invazije.
Zatražena disciplinska odgovornost sudije iz Doboja zbog kašnjenja u donošenju presuda 26. Maja 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je disciplinsku mjeru za sudiju Osnovnog suda u Doboju, Tomislava Kljajića jer je, kako se navodi u tužbi, u četiri predmeta kasnio sa izradom odluke. Kljajić je naveo da kašnjenje nije stvar nemara, već zaduženja velikog broja predmeta.
Kemal Čaušević mora vratiti 1,7 miliona nezakonito stečenog novca 26. Maja 2023. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića optužbi za pranje novca, ali je donijelo odluku da mu se oduzme 1,7 miliona maraka nezakonito stečene imovinske koristi.
Kriteriji za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija propitivani tokom sjednice u Mostaru 25. Maja 2023. Vijest Tokom dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Mostaru, na osnovu imenovanja za Vrhovni sud Federacije BiH i Osnovni sud u Kotor Varoši, raspravljalo se o kriterijima za imenovanja sudija i tužilaca.
Rješavanje pitanja nestalih mora postati prioritet u BiH 25. Maja 2023. Vijest Većina udruženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini nemaju riješen status finansiranja i zavise od dobre volje onih koji prepoznaju važnost njihovog rada, iako je njihov doprinos pronalasku i identifikaciji nestalih ogroman, rečeno je konferenciji koju je organizovala Međunarodna organizacija za nestale osobe (ICMP). Iz Udruženja govore da je neohodno uključenje vlasti u pronalazak preostalih nestalih osoba u BiH.
Povučena tužba za klevetu Lukača i ostalih protiv Davora Dragičevića 25. Maja 2023. Vijest Dragan Lukač, Darko Ćulum, Darko Ilić i njihovi punomoćnici nisu se pojavili na ročištu po tužbi za klevetu koju su podnijeli protiv Davora Dragičevića, što se, kako je rečeno u Sudu, tumači kao odustajanje od tužbe i odštetnog zahtjeva.
Roditelji stradalih na tuzlanskoj Kapiji gube nadu da će neko odgovarati za zločin 25. Maja 2023. Vijest Od ubistva 71 mlade osobe i ranjavanja više od 200 na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. prošlo je 28 godina, a roditelji ubijenih još uvijek čekaju pravdu.