Vijest

Ratni veterani iz BiH, Hrvatske i Srbije odali počast ubijenim mještanima Lozja kod Goražda

22. Maja 2023.16:09
Ratni veterani s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, sa mirovnim aktivistima iz regiona te predstavnicima porodica žrtava, lokalnim i kantonalnim vlastima, odali su počast ubijenim civilima u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda.
Komemoracija ubijenim civilima u Lozju kod Goražda. Foto: Centar za nenasilnu akciju

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i prigodnim programom, okupljeni su se prisjetili 40 civila iz naselja Lozje, ubijenih u maju 1992. godine. Tokom obilježavanja je naglašena važnost procesuiranja odgovornih za ovaj zločin, te potreba dodatnog angažmana na pronalasku tijela ubijenih, koji do danas nisu pronađeni i identifikovani.

Na ovo mjesto stradanja civila prvi put su, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, stigli bivši pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća odbrane, Vojske Republike Srpske, Hrvatske vojske i Vojske Jugoslavije.

“Poruka koja se odavde šalje nije samo poruka našoj lokalnoj zajednici, već treba da stigne daleko šire. Odnekud se mora početi pomirenje“, kazao je Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražde, dodavši da je bitno govoriti bolnu istinu, od koje kreće sve drugo.

Komemoracija ubijenim civilima u Lozju kod Goražda. Foto: Centar za nenasilnu akciju

Tamara Zrnović iz Centra za nenasilnu akciju pojasnila je da su u proteklom periodu sa ovom grupom prisustvovali na više od 20 komemoracija, čime žele kontinuirano ukazivati na važnost izgradnje kulture sjećanja koja bi vodila ka uvažavanju, razumijevanju i dijalogu.

“I danas iz Goražda šaljemo istu poruku poštovanja prema žrtvama, kao i solidarnosti s njihovim porodicama”, dodala je Zrnović.

Aktivistica i nekadašnja pripadnica Vojske Jugoslavije Svetlana Janković, koja je dio ove grupe, poručila je da se sa svih ovih posjeta kući vrati potresena.

“Prvi put sam u Goraždu, prvi put sam se srela s pričom o ovom zločinu i posljedicama i, pitam se, ima li kraja? A nismo počeli da rješavamo ništa. Imam utisak da se nismo makli od početka”, zaključila je Janković.

Komemoracija ubijenim civilima u Lozju kod Goražda. Foto: Centar za nenasilnu akciju

U napadu jedinica Teritorijalne odbrane Srpske Republike BiH 22. maja 1992. godine na goraždansko selo Lozje (Kokino Selo), ubijeno je 40 osoba, uglavnom civila starijih osoba i djece, navode iz Centra za nenasilnu akciju.

Za ovaj ratni zločin pred Sudom BiH u toku je suđenje Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, koje je počelo 17. marta 2022. godine. Njima se na teret stavlja da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, na tom području komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a da je više desetina ljudi odvedeno i zatočeno, te je izvršeno uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Kako stoji u optužnici, oni su planirali, dogovarali, pripremali, naredili, podstrekavali, te pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Za zločin u Lozuju optužen je i Brane Petković, komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde. Optužnica protiv Petkovića je potvrđena u januaru 2021. godine pred Sudom BiH, ali je Petković nedostupan pravosudnim organima BiH i za njim je raspisana potjernica.

Prema podacima Udruženja civilnih žrtava rata, u Goraždu je tokom rata ubijeno oko 2.000 civila, od toga 148 djece.

Enes Hodžić