Vijesti


Darko Jeremić i ostali: Vlada RS-a imala zadnju riječ u prodaji emisija Investiciono-razvojne banke 30. Maja 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u nastavku suđenja u predmetu “Bobar banka” saslušalo dva svjedoka, bivše uposlenike Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) koji su u periodu obuhvaćenom optužnicom bili članovi Uprave. Oni su kazali da je Uprava pratila upute Centra za rizike, kao i da su članovi Vlade RS-a konačno odlučivali o prodaji vrijednosnih papira.
Edinu Muftiću godina zatvora po sporazumu o priznanju krivice 30. Maja 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o priznanju krivice Edina Muftića prema kom će mu biti izrečeno godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru, čime je izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Cikotić: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka 30. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije Državno ministarstvo odbrane pogodovalo firmi “Scout” iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.
Određen pritvor Borislavu Gligoreviću, osumnjičenom za silovanje u Liplju kod Zvornika 30. Maja 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Borislavu Gligoreviću, osumnjičenom za silovanje dvije žene bošnjačke nacionalnosti 1992. godine u selu Liplje kod Zvornika.
Jelečević: Prihvaćen prijedlog dokaza Odbrane 29. Maja 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog dokaza Odbrane bivšeg federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, kojem se sudi za zloupotrebu položaja.
Idriz Begić: Tužilaštvo KS-a traži da bivši tužilac bude adekvatno kažnjen 29. Maja 2023. Suđenje Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u završnoj riječi na suđenju Idrizu Begiću, koji je prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem, zatražilo adekvatnu kaznu, navodeći da su u potpunosti dokazali krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dok je Odbrana zatražila novi termin za iznošenje završne riječi.
Zijad Mutap Mutap i ostali: Prihvaćen prijedlog za saslušanje doktora Kemala Dizdarevića 29. Maja 2023. Suđenje Na ponovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je donijelo odluku da se reprodukuje snimak saslušanja trojice stručnjaka, te je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević.
Zatražen pritvor za Gligorevića, osumnjičenog za silovanje u Liplju kod Zvornika 29. Maja 2023. Vijest Borislav Gligorević, nekadašnji pripadnik jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane Zvornik i Vojske Republike Srpske osumnjičen da je 1992. godine silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, uhapšen je na Graničnom prijelazu Karakaj, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Ukinuta zabrana ulaska u BiH Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću koji su bili prijetnja za sigurnost 26. Maja 2023. Vijest Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću, koji su tokom 2022. godine vraćeni sa državne granice Bosne i Hercegovine jer su predstavljali prijetnju po državnu bezbjednost, ukinuta je zabrana ulaska u BiH, potvrdio je za Detektor ministar sigurnosti Nenad Nešić.
Naredne sedmice presuda za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva 26. Maja 2023. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine u utorak, 30. maja, planirano je izricanje prvostepene presude Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.