Suđenje

Blekić i ostali: Sjeća se kupovine dionica, ali ne i da ih je preuzimao Ibrahim Jusufranić

24. Maja 2023.15:11
U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričala je da je njen brat kupovao određene dionice nakon njenih susreta sa Ibrahimom Jusufranićem.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Memnuna Bukva kazala je da je njena kćerka udata za optuženog Jasmina Jusufranića i da je poznavala njegovog oca Ibrahima Jusufranića, koji je bio direktor GRAS-a i s kojim su se posjećivali.

“Bila je priča da bi im trebao neko da im nešto obavi. Ja sam predložila svog brata Adila Kosa”, kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da je njen brat kupovao neke dionice. Tužiteljica Nevena Cvrtak predočila je iskaz svjedokinje iz istrage u kojem se navodi da ih je Ibrahim pitao da li imaju osobu od povjerenja na koju bi prebacio neke dionice. Bukva je rekla da se ne sjeća ko je to tražio – Ibrahim Jusufranić ili neko drugi.

Ona je kazala da su njenom bratu u koverti stizale dionice, a ona ih je prosljeđivala.

“Nekad sam davala kćerki, nekad Jasminu”, kazala je svjedokinja.

Nije mogla potvrditi svoje navode iz istrage da je nakon dobijanja koverte zvala Ibrahima Jusufranića, koji bi slao svoje ljude da je preuzmu.

Bukva je potvrdila da joj je brat pričao da je jednom išao u banku da podigne novac, ali se danas ne sjeća da je s njim tada bio Ibrahim – kao što je navela u istrazi.

Ispričala je da je jedne prilike vozač donio kovertu sa 3.000 maraka na kojoj je pisalo “za Adila od Jusufranića”.

Na pitanje braniteljice Ajle Hošo, svjedokinja je rekla da nisu nikad pričali sa Ibrahimom ili Jasminom o kupovini dionica.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Na suđenju je saslušan i Vahid Bukva, koji je kazao da je njegova kćerka bila supruga Jasmina Jusufranića. Svjedok je rekao da je s Jasminovim ocem popio kafu jednom ili dva puta, te da nije prisustvovao nekim razgovorima o dionicama.

Svjedok je rekao da ne zna da li je Adil, brat njegove supruge, obavljao neke poslove za Ibrahima Jusufranića, ali je potvrdio da ga je jednom vozio u Hrasno. Sjeća se priče da je Adil dobio 3.000 maraka, mada ne zna od koga.

Branilac Mirsad Crnovršanin prigovorio je na relevantnost iskaza oba svjedoka, navodeći da Adil Kos nije optužen, što znači da radnje koje je preduzeo nisu krivično djelo.

Suđenje se nastavlja 31. maja.

Marija Taušan