Vijesti


Obilježavanje početka stradanja u Rogatici: Potrebna pomoć u pronalasku nestalih 19. Juna 2023. Vijest Udruženje porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” zajedno s ratnim veteranima i mirovnim aktivistima, obilježili su 31. godišnjicu od početka stradanja nesrpskog stanovništva na području Rogatice.
“Životi iza polja smrti“: Završeno snimanje još stotinu usmenih historija svjedoka genocida 19. Juna 2023. Vijest Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) završili su snimanje još stotinu usmenih historija osoba koje su preživjele genocid u julu 1995. godine, s ciljem da sačuvaju od zaborava svjedočenja članova porodica žrtava, onih koji su se spasili, ali i onih koji vjeruju da je njihova priča dio borbe protiv negiranja i revizionizma.
Hadžibajrić negirao krivicu za nezakonito otpuštanje službenika 19. Juna 2023. Suđenje Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za nezakonito otpuštanje državnih službenika.
Žrtve iz BiH spremne pomoći žrtvama seksualnog zlostavljanja u Ukrajini 19. Juna 2023. Vijest Suočavanje s traumom i okolinom, liječenje i traženje pravde, samo su neka od iskustava koja su prošle brojne žrtve silovanja iz Bosne i Hercegovine i koja su danas spremne podijeliti sa žrtvama iz Ukrajine i pomoći im kroz bolan proces koji ih čeka.
Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: “Uklonite murale po Foči, postavite spomen-obilježja” 19. Juna 2023. Vijest Seksualno nasilje se i danas koristi kao snažan instrument ratovanja, a mnogi počinioci silovanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini su i dalje na slobodi, rečeno je u Foči prilikom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.
Vrijeme je da progovore oni koji znaju istinu o nestalim Vogošćanima 16. Juna 2023. Vijest Manifestacijom i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen-obilježja u Semizovcu, te bacanjem cvijeća s mosta u rijeku Bosnu, obilježen je godišnji skup porodica nestalih osoba općine Vogošća, uz poruke da progovore svi oni koji imaju informacije o nestalim Vogošćanima.
Unija novinara Ukrajine osudila prijem za ruskog novinara u Banjoj Luci 16. Juna 2023. Vijest Vladimir Genadijevič Solovjov, čelni ruski novinar kojem je Ukrajina zabranila ulazak u zemlju, u ponedjeljak se u Banjoj Luci susreo s vrhom Republike Srpske, ruskim ambasadorom u BiH i novinarima. Predstavnica Nacionalne unije novinara Ukrajine osudila je ovakav vid gostovanja u Bosni i Hercegovini.
Odbijena optužnica za zločine nad civilima iz Srebrenika i Gradačca 16. Juna 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Državnog tužilaštva protiv Milana Šimića zvanog Robi i Gorana Josipovića koja ih je teretila da su 1994. godine na području Gradačca i Srebrenika opljačkali i ubili šest civila srpske nacionalnosti, potvrđeno je za Detektor.
Nacrt zakona o nevladinim organizacijama Republike Srpske nejasan i dvosmislen 15. Juna 2023. Vijest Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske sadrži ozbiljne nedostatke zbog čega bi nadležni trebali preispitati njegovo usvajanje, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije, stručnjaka za ustavno pravo Vijeća Evrope i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR).
Obilježavanje dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: Pružite podršku žrtvama u Foči i Brčkom 15. Juna 2023. Vijest Foča je prva u Bosni i Hercegovini po broju ubijenih žena, preko hiljadu ih je silovano tokom rata, a Državno tužilaštvo je tokom prve polovine ove godine podiglo samo jednu optužnicu za silovanje, rečeno je na konferenciji kojom je najavljeno obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu u Foči i Brčkom, pod sloganom “Hrabro i odvažno od Drine do Save“.