Vijest

Unija novinara Ukrajine osudila prijem za ruskog novinara u Banjoj Luci

16. Juna 2023.15:12
Vladimir Genadijevič Solovjov, čelni ruski novinar kojem je Ukrajina zabranila ulazak u zemlju, u ponedjeljak se u Banjoj Luci susreo s vrhom Republike Srpske, ruskim ambasadorom u BiH i novinarima. Predstavnica Nacionalne unije novinara Ukrajine osudila je ovakav vid gostovanja u Bosni i Hercegovini.
Vladimir Solovjov i Milorad Dodik. Foto: Dodik.net

Solovjov, urednik, producent i predsjednik Ruske unije novinara koji je za ruske medije izvještavao o ratu u BiH, u Banja Luku je došao povodom Dana Rusije. On se u ponedjeljak sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovim i pojedinim novinarima iz Republike Srpske.

Solovjovu je još 2018. godine Služba sigurnosti Ukrajine zabranila ulazak u zemlju zbog “antiukrajinskih aktivnosti na Krimu“. Ruska unija novinara, organizacija na čijem čelu je Solovjov, u februaru 2023. godine isključena je iz Međunarodne federacije novinara kada im je članstvo suspendovano. Solovjov je taj potez nazvao “političkim“.

On dijeli isto ime i prezime s poznatijim voditeljom Vladimirom Rudolfovičem Solovjovim koji je pod sankcijama Evropske unije zbog propagandnog djelovanja.

Lina Kušč, sekretarka Nacionalne unije novinara Ukrajine, članice Međunarodne federacije novinara, osuđuje gostoprimstvo za ruske novinare.

“Ruski napad na Ukrajinu ne bi bio moguć bez ranije dugogodišnje propagande u kojoj je aktivno učestvovao prvi čovjek Unije. Ruski novinari su masovno umiješani u modeliranje zamućene slike svijeta namijenjene ruskoj javnosti i Kremlju“, kaže Kušč.

Ona dodaje da se ne može poreći odgovornost ruskih medija i novinara za rat u Ukrajini.

“Propaganda je Putinovo moćno oružje. Vlade evropskih zemalja ne bi trebale dozvoliti propagandistima koji su umiješani u rat da zloupotrebljavaju svoj novinarski status“, kaže sekretarka Nacionalne unije novinara Ukrajine.

Dodik je prijem u Banjoj Luci iskoristio kako bi podsjetio da je “izuzetno ponosan na odlikovanje koje mu je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin“. Putin je Dodiku početkom juna 2023. godine dodijelio Orden Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvitku saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.

Među novinarima s kojima se Solovjov sreo bio je i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, Danijel Simić, koji je 2022. godine boravio na okupiranom Krimu ,gdje je bio jedan od posmatrača procesa referenduma o pripajanju okupiranih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona Ruskoj Federaciji. Solovjov je Simiću, Dodiku i Kalabuhovu tokom prijema uručio nagrade Udruženja novinara Rusije.

Detektor nije mogao dobiti komentar Simića, a iz RTRS-a nisu odgovorili na poziv za komentar.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, smatra da bi nagrade koje novinari dodjeljuju drugim novinarima trebale biti transparentne i da bi trebalo biti jasno zašto se uručuju.

“Ne vidim ovdje po kojem kriterijumu je to dodijeljeno. Možemo samo pretpostaviti da je to zbog toga što su ti novinari i te medisjke kuće bili u Rusiji i prenosili samo rusku stranu piče o ratu u Ukrajini. Zalažem se da se čuju obje strane, ali nismo vidjeli da su ti novinari bili na ukrajinskoj strani što bi bilo za pohvaliti”, kaže Vukelić i dodaje da se dvije strane priče ne vide na RTRS-u, ni ATV-u, niti portalu Frontal.rs koji vodi Simić.

On smatra spornom i dodjelu nagrade funkcionerima.

Priznanja su dobile i glavna urednica Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske Nada Veletić i novinarka Alternativne televizije Darinka Petrović. Veletić je nedavno intervjuisala ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, dok je Petrović boravila u Donjecku, ukrajinskoj regiji pod okupacijom Rusije. Sjedinjene Američke Države (SAD) su 2022. godine zbog povezanosti sa Dodikom uvele sankcije Alternativnoj televiziji.

Na proslavu Dana Rusije u Banju Luku je stigao i član tima Odbrane Radovana Karadžića, Goran Petronijević. Njemu je zabrana ulaska u BiH uručena prilikom pokušaja ulaska u zemlju u martu 2022. godine. Ali on je ove sedmice ušao u BiH jer je ta zabrana, na inicijativu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ukinuta u maju 2023.

Zabrana je ukinuta i Milošu Koviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je poznat po izrazito proruskim stavovima. Njemu je ulaz u Bosnu i Hercegovinu također bio zabranjen u martu 2022. godine.

Irvin Pekmez