Vijest

Odbijena optužnica za zločine nad civilima iz Srebrenika i Gradačca

16. Juna 2023.12:36
Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Državnog tužilaštva protiv Milana Šimića zvanog Robi i Gorana Josipovića koja ih je teretila da su 1994. godine na području Gradačca i Srebrenika opljačkali i ubili šest civila srpske nacionalnosti, potvrđeno je za Detektor.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Optužnicu protiv Šimića i Josipovića je Državni sud odbio kao neosnovanu.

U rješenju Suda BiH, koje je dostavljeno novinarima Detektora, navodi se da se na osnovu priloženih dokaza nije moglo zaključiti da postoji potreban stepen osnovane sumnje, ali ni dovoljan stepen indicija da su osumnjičeni počinili pljačku i ubistva civila.

“Očigledno je da, bar prema izjavama svjedoka, postoje saznanja i o drugim licima koja su se bavila prevođenjem civila za novac, i koja se u izjavama svjedoka pominju vezano za nestanak civila navedenih u obje tačke optužnice, od kojih većina nije saslušana na ove okolnosti. U svakom slučaju, Sud nalazi  da se radilo o uhodanom načinu organizovanja i realizacije prelaska civila, u kojem je učestvovalo više lica, sa određenim zadacima”, obrazloženo je u rješenju.

Tužilaštvo je Šimića i Josipovića optužilo da su, kao pripadnici Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, tokom 1994. godine stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama srpske nacionalnosti u Srebreniku i Gradačcu, te obećali kako će im uz novčanu naknadu od 1.000 maraka pomoći da pređu u Pelagićevo, koje je bilo na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

“Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 i 4.000 njemačkih maraka, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili”, saopšteno je iz Tužilaštva početkom maja, poslije podizanja optužnice.

Nakon rata, prema istom saopštenju, tijelo jednog civila, starijeg muškarca, pronađeno je u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Obojica su državljani Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a Josipović je nastanjen u Njemačkoj, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Jasmin Begić