Vijest

Vrijeme je da progovore oni koji znaju istinu o nestalim Vogošćanima

16. Juna 2023.15:40
Manifestacijom i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen-obilježja u Semizovcu, te bacanjem cvijeća s mosta u rijeku Bosnu, obilježen je godišnji skup porodica nestalih osoba općine Vogošća, uz poruke da progovore svi oni koji imaju informacije o nestalim Vogošćanima.
Spomen-obilježje nestalim osobama s područja Vogošće. Foto: BIRN BiH

Predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Vogošća Ema Čekić za Detektor je kazala da se i ove godine porodice prisjećaju svojih nestalih, odvedenih iz “Planjine kuće”, te ističe da se traga za još 59 osoba s ovog područja.

Čekić je poručila svim onima koji znaju istinu o nestalim Vogošćanima da je došlo krajnje vrijeme da progovore.

“Majke umiru ne saznajući za svoju djecu, da mogu bar jednom da odu na mezar da prouče Fatihu. Poručila bih svima onima koji znaju a ćute – neka progovore. Neka kažu, da smire i našu i njihovu dušu, a možda i svojoj duši olakšaju”, rekla je ona.

Ona je podsjetila da niko nije odgovarao za nestanak i odvođenje osoba s područja ove općine, te da su porodice nezadovoljne radom pravosudnih institucija.

“To je nešto što nas boli, što Tužilaštvo treba da pokrene da se sva nestala lica pronađu”, dodala je ona.

Džemila Durić je kazala da su nestali mnogi članovi porodica iz Svraka, među kojima je i njen djever.

“Tužno je nakon svih ovih godina da ništa, ni koščicu da ne nađemo”, navela je ona.

Tokom manifestacije pročitani su literarni radovi učenika osnovne škole na temu “Nestali nisu zaboravljeni”, pročitana su imena nestalih, te položeno cvijeće uz spomen-obilježje.

Čekić je tokom obraćanja poslala apel “onima koji ne čuju” porodice.

“Ovim putem ih molim da nas nakon 31 godinu čuju, da mi i dalje tragamo za svojim najmilijim. Nisu oni ostali, neko ih je odveo u smrt i treba odgovarati za te nestanke naših najmilijih”, rekla je ona.

Također je dodala da porodice imaju podršku od stranih organizacija, a najmanje od države.

“Apelujem i na njih jer su to njihovi građani, a naše duše odvedene u nepovrat. Molim ih da nam pomognu da saznamo istinu”, kazala je ona, te zamolila sve koji mogu da pomognu da porodice olakšaju svoju bol.

Čekić je naglasila da porodice ne daju da se nestali zaborave.

“Oni to nisu zaslužili, oni su dio nas i mi ih ne možemo zaboraviti. Mi tapkamo u jednom mjestu, bolnom i tužnom”, rekla je.

Nakon manifestacije prisutni su se uputili do mosta na ulazu u mjesto Svrake, odakle su bacanjem cvijeća u rijeku Bosnu odali počast nestalim osobama.

Obilježavanje se završilo prigodnim vjerskim programom.

BIRN BiH je objavio bazu Sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, gdje su vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju konstatovala zločine koji su se dogodili na području Vogošće tokom 1992. godine.

Lamija Grebo