Vijest

Obilježavanje dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: Pružite podršku žrtvama u Foči i Brčkom

15. Juna 2023.15:16
Foča je prva u Bosni i Hercegovini po broju ubijenih žena, preko hiljadu ih je silovano tokom rata, a Državno tužilaštvo je tokom prve polovine ove godine podiglo samo jednu optužnicu za silovanje, rečeno je na konferenciji kojom je najavljeno obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu u Foči i Brčkom, pod sloganom “Hrabro i odvažno od Drine do Save“.

Najava i predstavljanje programa obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu. Foto: BIRN BiH

Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”je izjavila da u ovom gradu nema nijedno spomen-obilježje koje ukazuje da je tu počinjen zločin nad građanima bošnjačke nacionalosti, te podsjetila na borbu koja traje 31 godinu.

“Samo da 31 godinu stavite kamen, jedan mali kamen na leđa, bilo bi sasvim dovoljno tereta, a ne tolike torture, tolike patnje, ali život se mora nastaviti i moramo se boriti dok smo žive, i tako ćemo i nastaviti. Naša je obaveza obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu“, kazala je Kaloper.

Ona je navela da je važno govoriti o počinjenim zločinima, a da to udruženje iz kog dolazi čini zbog onih koje nisu imale i neće nikada imati mogućnost da podignu svoj glas, jer su mnoge žene s prostora Bosne i Hercegovine završile u masovnim grobnicama ili rijekama.

Kaloper je predstavila ovogodišnji program u Foči, kazavši da će glavna manifestacija biti održana u nedjelju, 18. juna, ispred Sportske dvorane “Partizan”, koja je u aprilu 1992. postala najveće mučilište na tlu Evrope za žene.

Nakon toga, učesnici će se mirnom šetnjom spustiti prema glavnom trgu i minutom šutnje odati počast svim ubijenim i silovanim ženama, a zatim će sa Ćehotinskog mosta biti spuštene ruže u rijeku. Druženje će biti nastavljeno u kompleksu Aladže džamije.

Džana Brkanić, zamjenica urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine podsjetila je da BIRN BiH od 2005. godine izvještava sa sudova u BiH i Haškog tribula o svim suđenjima za ratne zločine. Ona je ukazala na mali broj podignutih optužnica u posljednje vrijeme za silovanja na prostoru cijele BiH.

“Za silovanje je podignuto samo nekoliko optužnica koje se mogu prebrojati na prste jedne ruke“, navela je Brkanić te dodala da je tokom prve polovine 2023. Tužilaštvo BiH podignulo samo jednu optužnicu za silovanje.

Brkanić je mišljenja da su predstavnici žrtava, muškarci i žene, s potpunim pravom ogorčeni na sporost u procesuiranju ratnih zločina. Pozvala je kolege i medije da pruže podršku udruženjima u BiH i njihovoj borbi protiv stigmatizacije, u njihovoj borbi za ostvarivanje prava te da o ratnim zločinima izvještavaju svakodnevno, a nadležne da rade na poboljšanju regionalne saradnje na predmetima ratnih zločina.

Ministar socijalnog rada i politike Federacije, Adnan Delić, čestitao je svim ženama na hrabrosti, radu i trudu i jer su svoju sudbinu uzele u svoju ruke, nisu pristale biti samo broj na papiru i najtežu borbu vode već 30 godina.

“Ove žene su jedne od najzaslužnijih zašto imamo trenutno u proceduri zakon o civilnim žrtvama rata. Ja se nadam da će on što prije biti prvo utvrđen na Vladi kao prijedlog zakona, a onda usvojen na oba doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH“, kazao je on te dodao da je to prvi zakon kojim će po prvi put žene žrtve zločina silovanja i djeca rođena iz zločina silovanja biti prepoznata u zakonu.

Merjem Muhadžić, pravna ekspertica Udruženja “Zaboravljena djeca rata“ je navela da usvajanje nacrta ovog zakona obezbjeđuje pravnu sigurnost kategoriji civilnih žrtava rata u vidu jedinstvenog zakona koji na nesumnjiv način treba da postavi principe, obim i uslove pod kojima se ostvaruju materijalna prava ove kategorije društva.

“Obezbjeđivanje zakonskog okvira zaštite prava civilnih žrtava rata izuzetno je značajno iz razloga što postojeći zakon nudi veoma složen način ostvarivanja pojedinih prava, posebno kada se radi o pravima civilnih žrtava rata“, objasnila je ona.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” podsjetila je kako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 19. juni odredila kao dan u kojem se treba podizati svijest o potrebi zaustavljanja seksualnog nasilja u konfliktu.

“Seksualno nasilje je jedan od najrasprostranjenijih i najdelikatnijih problema na prostorima BiH za vrijeme rata. Ono što je njegova specifičnost i što moramo znati jeste da je seksualno nasilje u BiH vršeno na sistematičan način po naređenju i uz odobrenje nadređenih. Dokazano je postojanje logora silovanja, gdje su žene i muškarci držani u zatočeništvu“, kazala je Jusić te dodala kako je Foča, danas i tada, postala i ostala sinonim za masovna i sistematska silovanja.

Ona je obilježavanje ovog međunarodnog dana najavila i u Brčkom, 19. juna na Trgu mladih sa početkom u 12:00 sati, kada je planiran obilazak mjesta stradanja u organizaciji Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelima seksualnog nasilja u ratu “Suze“ Brčko.

Aida Trepanić