Vijesti


Dujmović: Izricanje presude bivšoj ministrici pomjereno za 6. juli 22. Juna 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu je izricanje presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja je optužena da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine, pomjerio sa 30. juna na 6. juli.
Izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Tuzli kao platforma za dijalog i pomirenje 22. Juna 2023. Vijest Izložba Muzeja ratnog djetinjstva koja predstavlja lične priče djece iz Bosne i Hercegovine, Sirije, Iraka, Afganistana, Jemena, Ukrajine i Kosova otvorena je sinoć u Tuzli, a poseban fokus stavlja na iskustva internog raseljeništva, izbjeglištva i odrastanja u pokretu.
NSRS usvojila zakon kojim se predviđa neobjavljivanje odluka visokog predstavnika 22. Juna 2023. Vijest Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su nakon cjelodnevne rasprave usvojili izmjene zakona o objavljivanju propisa, prema kojima Službeni glasnik ovog entiteta nije u obavezi da objavljuje odluke i bilo koji akt koje donosi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.
Blekić i ostali: Arhitekta smatra da su ga oštetili NLB Ljubljana i “Profin-invest” 21. Juna 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je bio angažovan na projektu na Marindvoru sa NLB-om iz Ljubljane i firmom “Profin-invest” i kako su mu ostali dužni oko 1,4 miliona maraka.
Žrtve nakon 30 godina dočekale da Vlada Federacije usvoji Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata 21. Juna 2023. Vijest Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, kojim će, između ostalog, žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja biti prepoznati kao posebna kategorija civilnih žrtava rata, usvojen je jednoglasno na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici žrtava pozdravili su usvajanje Nacrta, očekujući da i Parlament učini isto.
Govor mržnje i glorifikacija ratnih zločinaca doprinijeli polarizaciji društva 21. Juna 2023. Vijest Procesuiranje ratnih zločina i proces tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini došao je do mrtve tačke, zaključili su panelisti drugog dana Konferencije o ljudskim pravima u BiH, gdje je rečeno da i 30 godina od kraja rata u BiH preovladava govor mržnje, glorifikacija ratnih zločinaca, etnički i nacionalni narativi, što je uvelikom doprinijelo polarizaciji cjelokupnog društva.
Uskoro presuda po tužbi Davora Dragičevića protiv MUP-a RS-a zbog diskriminacije 20. Juna 2023. Vijest U banjalučkom Osnovnom sudu je saslušanjem svjedoka nastavljen postupak po tužbi Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, protiv Republike Srpske zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
Najkritičnije stanje u oblasti građanskih i socijalno-ekonomskih prava 20. Juna 2023. Vijest Najkritičnije stanje zaštite ljudskih prava ogleda se u oblasti građanskih i ekonomsko-socijalnih prava, a pored toga ugrožena su i ona na slobodno izražavanje, pristup informacijama, pristup pravdi s aspekta dužine trajanja sudskih postupaka i izvršenja sudskih presuda, pokazao je Godišnji izvještaj Ureda ombudsmena u BiH za 2022. godinu.
BIRN BiH dio Koalicije za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini 20. Juna 2023. Vijest Koalicija za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini, koja ima za cilj podsticanje saradnje između aktera civilnog duštva, institucija, akademske zajednice i stručnjaka s društvenim mrežama i drugim tehnološkim kompanijama velikog uticaja u BiH i drugim zemljama, svečano je pokrenuta u Sarajevu.
Tešiću smanjena kazna za strijeljanje Srebreničana u Vlasenici 20. Juna 2023. Vijest Apelaciono vijeće suda Bosne i Hercegovine smanjilo je, za dvije godine, kaznu Momčilu Tešiću zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice 13. na 14. juli 1995. u mjestu Mršići kod Vlasenice, te ga u konačnici osudilo na 18 godina zatvora.