Vijest

Obilježavanje početka stradanja u Rogatici: Potrebna pomoć u pronalasku nestalih

19. Juna 2023.17:35
Udruženje porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” zajedno s ratnim veteranima i mirovnim aktivistima, obilježili su 31. godišnjicu od početka stradanja nesrpskog stanovništva na području Rogatice.
Obilježavanje početka stradanja nesrpskog stanovništva u Rogatici. Foto: Centar za nenasilnu akciju

Fokus na ovogodišnjem obilježavanju Udruženje je stavilo na potrebu za dodatnim naporima da se pronađu posmrtni ostaci ubijenih. Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba BiH, posmrtni ostaci oko 300 osoba s područja Rogatice do danas nisu pronađeni.

Amer Delić, ratni veteran iz Zavidovića i član tima Centra za nenasilnu akciju kazao je da su se okupili kako bi pružili podršku porodicama i prijateljima žrtava, ali i da se pridruže njihovom apelu.

“Danas smo ovdje da se pridružimo njihovom apelu nadležnim institucijama, ali i pojedincima koji imaju ikakvih saznanja o sudbini nestalih, da pomognu da se konačno pronađu posmrtni ostaci i da se bar na taj način olakša agonija porodica kroz koju prolaze već treću deceniju”, kazao je Delić.

Obilježavanju su prisustvovali bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vojske Republike Srpske (VRS), Hrvatske vojske (HV) i Vojske Jugoslavije (VJ) i mirovni aktivisti iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju.

“Važno je što smo danas u Rogatici zato što su tu ljudi sa svih strana koji su učestvovali u ratu i koji su se ovdje okupili da bi poslali poruku da saosjećaju u boli s ljudima koji su izgubili svoje najmilije. To je simbolički doprinos pomirenju, zato što pomirenje među ljudima znači obustavu mržnje“, kazao je Nenad Vukosavljević, mirovni aktivista Centra za nenasilnu akciju.

On je poručio da osobe koje imaju isti nacionalni identitet kao počinioci zločina trebaju reći: “Ne u moje ime” i da je ta poruka važna kako bi se prekinuo strah.

Foto: Centar za nenasilnu akciju

Aktivisti Centra za nenasilnu akciju su ranije, odnosno 2017. godine, obilježili lokalitet “Rasadnika” u Rogatici kao mjesto stradanja, zatočenja, nehumanog postupanja i ubistva oko 40 zatočenika.

Bivši pripadnik HVO-a iz Brčkog Mirko Zečević Tadić je kazao da se na ova mjesta mora dolaziti i pokušati s pružanjem ruke mira jednih prema drugima kako bi se dala podrška daljem životu.

“Danas smo tu u selu Rakitnica, blizu Rogatice, gdje smo došli da odamo počast svim nevino ubijenim civilima, koji su bili Bošnjaci. Mi, kao ratni veterani, iz svih vojski s prostora Bosne i Hercegovine te Hrvatske i Srbije, došli smo tu da odamo počast za sve te poginule i jako je bitno da možemo to uraditi na svim mjestima u BiH, kojih je jako puno, previše ih je”, rekao je Zečević Tadić.

Obilježavanje je započelo u rogatičkom selu Rakitnica, nakon čega je održan mimohod od zgrade Opštine Rogatica, kojom prilikom su učesnici nosili transparente s pitanjima gdje se nalaze nestale osobe s ovog područja, ali i ostatka države.

Iz Centra za nenasilnu akciju je saopšteno da je, prema sudskim podacima, u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih jedinica, u proljeće i ljeto 1992. više stotina bošnjačkih civila na području Rogatice je ubijeno, veći broj je zatočen, dok je preostalo nesrpsko stanovništvo prognano.

Pred Haškim tribunalom je za zločine u ovom gradu, navode iz Centra, osuđen politički i vojni vrh Republike Srpske, odnosno Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Ratko Mladić, a procesuirano je i više predmeta u Sudu Bosne i Hercegovine.

Azra Husarić Omerović