Vijesti


Ustavni sud upozorio državne tužioce zbog odnosa prema odlukama 13. Juna 2023. Vijest Velik broj odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje se odnose na zaštitu ustavnosti a koje imaju određene pravne i političke posljedice, ne izvršavaju se dugi niz godina i Tužilaštvo BiH ili obustavlja istrage ili ne daje informacije o postupanju po njima, navela je predsjednica Valerija Galić.
Sarajevski kantonalni tužilac kažnjen smanjenjem plate na pola godine zbog više prekršaja 13. Juna 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće je, nakon usvojene žalbe Ureda disciplinskog tužioca, sarajevskom kantonalnom tužiocu Saši Jovanoviću izreklo mjeru smanjenja plate za 20 posto u periodu od šest mjeseci zbog više disciplinskih prekršaja.
Prijava protiv Kordića raspoređena u rad u Tužilaštvu BiH, žrtve traže da nastavi odsluženje kazne 12. Juna 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo krivičnu prijavu Mirnesa Ajanovića protiv Darija Kordića, koji je pušten prijevremeno sa odsluženja kazne za zločine počinjene u Ahmićima i srednjoj Bosni, a nedavno je kazao da “bi sve ponovio”, te su njegovu izjavu osudila udruženja žrtava tražeći da se vrati na odsluženje kazne.
Naredne sedmice iznošenje završnih riječi Odbrana na suđenju za zločine u Vitezu 9. Juna 2023. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak iznošenja završnih riječi Odbrana optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza.
Dan nestalih osoba općine Ilijaš: Mlade generacije trebaju tragati za istinom i pravdom 9. Juna 2023. Vijest Manifestacijom “Govorite, šutnja je bol duše“, protestnom šetnjom i posjetom masovne grobnice na brdu Žerovanj, obilježen je Dan nestalih osoba općine Ilijaš, a nadležnim institucijama poručeno da porodice nestalih više nemaju snage u borbi za istinu i pravdu.
Disciplinska prijava protiv sudije nakon što je imenovan za predsjednika suda 8. Juna 2023. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv Mate Kulaša, predsjednika Okružnog privrednog suda u Doboju koji se tereti za disciplinske prekršaje “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije” te “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka”, bit će održana 25. jula, rečeno je na pripremnom ročištu.
Disciplinski postupak protiv sudije Vrhovnog suda FBiH počinje krajem jula 8. Juna 2023. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom predmetu protiv Suada Kurtovića, sudije Vrhovnog suda Federacije BiH koji se tereti da je počinio disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, bit će održana 24. jula.
Pravosnažna presuda u korist policajca koji je pružao podršku “Pravdi za Davida” 8. Juna 2023. Vijest Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je pravosnažnu presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su ga sankcionisali zbog pozdravljanja članova grupe “Pravda za Davida”.
Pritvor i suđenje uticali na Vinka Zoranovića 8. Juna 2023. Vijest Na ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene na području Rogatice, Vinko Zoranović je ispričao da je teško podnio hapšenje, pritvor, mjere zabrane, ali i sam sudski postupak.
Samo djelimično proveden dio preporuka za sprečavanje korupcije: GRECO 8. Juna 2023. Vijest Grupa država u borbi protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) zaključila je u svom Drugom privremenom izvještaju o usklađenosti, u vezi sa sprečavanjem korupcije među parlamentarnim zastupnicima, sudijama i tužiocima, da je Bosna i Hercegovina ostvarila samo djelimičan napredak.