Vijesti


Javnost uskraćena za raspravu o podacima o radu na predmetima ratnih zločina 15. Juna 2023. Vijest U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine tačka o podacima o radu na predmetima ratnih zločina bila je zatvorena za javnost, kao i ona koja se tiče žalbe po rješenju za pristup informacijama.
Idriz Begić osuđen na godinu i po za primanje novca u svojstvu tužioca 15. Juna 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Idriza Begića da je u svojstvu tužioca primio novac u jednom predmetu i osudio ga na godinu i po zatvora.
VSTV odložio raspravu o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj za narednu sjednicu 14. Juna 2023. Vijest Članovi krovnog pravosudnog tijela u Bosni i Hercegovini pomjerili su sa današnje sjednice za početak jula raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, koji je u javnosti izazvao brojne reakcije dok su međunarodni partneri pozvali na odustajanje od ovih izmjena.
Jelečević: Svjedok nije mogao pristupiti zbog obaveza 14. Juna 2023. Suđenje Suđenje bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike Perici Jelečeviću, optuženom za zloupotrebu položaja, odgođeno je jer svjedok Odbrane nije mogao pristupiti na ročište.
Ademaj i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenih problema optužene 14. Juna 2023. Suđenje Suđenje za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove odgođeno je jer optužena Alzira Hota nije mogla, zbog zdravstvenih problema, pratiti suđenje.
Izjavljena žalba na oslobađajuću presudu Slavici Injac 14. Juna 2023. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske izjavilo je žalbu na presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je bivša direktorica Investiciono razvojne banke RS-a Slavica Injac oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi, a koja je ranije optužena u predmetu “Bobar banka“.
Vlasti u BiH isključuju javnost iz procesa donošenja odluka 14. Juna 2023. Vijest Izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu spremne na proaktivnu transparentnost u procesu donošenja odluka, a građani nisu upoznati s prijedlozima zakona i odluka koje usvajaju vijeća na raznim nivoima vlasti, pokazuje istraživanje Transparency Internationala u BiH, pa javnost, naprimjer, nije upoznata sa usvojenim izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.
U četvrtak izricanje presude bivšem tužiocu Idrizu Begiću 13. Juna 2023. Suđenje Odbrana Idriza Begića, bivšeg tužioca iz Bihaća, zatražila je od sarajevskog Kantonalnog suda da on bude oslobođen krivnje za primanje nagrade za trgovinu uticajem, nakon čega je izricanje presude zakazano za četvrtak, 15. juna.
Vijeće ministara BiH ograničava pristup informacijama od javnog interesa 13. Juna 2023. Vijest Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama Bosne i Hercegovine, koji je Vijeće ministara usvojilo na sjednici u aprilu, sadrži dugu listu izuzetaka ili mogućih ograničenja kod pristupa informacijama u posjedu javnih vlasti i nije u skladu s međunarodnim standardima i praksama, upozoravaju iz organizacija civilnog društva u našoj zemlji.
Ustavni sud upozorio državne tužioce zbog odnosa prema odlukama 13. Juna 2023. Vijest Velik broj odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje se odnose na zaštitu ustavnosti a koje imaju određene pravne i političke posljedice, ne izvršavaju se dugi niz godina i Tužilaštvo BiH ili obustavlja istrage ili ne daje informacije o postupanju po njima, navela je predsjednica Valerija Galić.