Vijesti


Patković: Suđenje odgođeno zbog bolesti optuženog 26. Juna 2023. Suđenje Suđenje Šerifu Patkoviću, optuženom za zloupotrebu sredstava namijenjenih boračkoj populaciji, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optuženog.
Tuga ne jenjava ni 30 godina nakon zločina u Bakarevića ulici 26. Juna 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u sarajevskom naselju Bistrik obilježena je 30. godišnjica stradanja sedmero mladih i djece. Porodice kažu da godine nisu umanjile bol, ali jesu nadu da će pravda ikada biti postignuta.
Mutap i ostali: Početkom jula završna riječ Tužilaštva BiH 26. Juna 2023. Suđenje Na obnovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je četiri prijedloga dokaza Odbrana, te su završne riječi Optužbe zakazane za početak jula.
Dunja Mijatović pozvala gradonačelnicu Sarajeva da se pridruži Povorci ponosa 24. Juna 2023. Vijest Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da pojavljivanjem na protestima u subotu 24. juna podrži Bh. povorku ponosa i LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini u borbi za njihova prava.
VSTV upozorio da kriminalizacija klevete može ograničiti slobodu govora 23. Juna 2023. Vijest Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj koja je predviđena izmjenama zakona nije dovoljno obrazložena i ne bi proporcionalno odgovarala sankcijama te cilju koji se želi postići, zaključili su u svom mišljenju članovi krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.
Na području Ilijaša pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 23. Juna 2023. Vijest Na lokaciji Lješevo u općini Ilijaš provodi se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jednog lica, saopćeno je iz ove institucije.
Nemotivirajuća i neadekvatna zaštita “zviždača” 23. Juna 2023. Vijest Zaštita prijavitelja korupcije u Bosni i Hercegovini nije dobra jer ne postoji zakonski okvir na svim nivoima vlasti, a tamo i gdje postoji, zaštita je neadekvatna i ne pruža motivaciju za prijavljivanje nezakonitosti.
Gradonačelnica Sarajeva još uvijek nije dala dozvolu da se Vijećnica osvijetli u duginim bojama 23. Juna 2023. Vijest Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nailazi na zid šutnje u pokušaju da od gradskih vlasti dobije odobrenje za osvjetljavanje zida Vijećnice duginim bojama na dan održavanja četvrte šetnje za prava LGBTIQ zajednice, planirane za subotu, 24. juna.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine kod Teočaka 22. Juna 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine počinjene u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.
“Mladi za vladavinu prava” dali podršku reformi pravosuđa 22. Juna 2023. Vijest Projekat “Mladi za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini” otvorio je vrata pravosudnih udruženja i institucija novim generacijama, koje su kroz dijalog s predstavnicima pravosuđa razmatrale značaj vladavine prava za njihov život i napredak društva u cjelini, rečeno je na konferenciji povodom završetka projekta.