Vijest

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Tuzli kao platforma za dijalog i pomirenje

22. Juna 2023.11:44
Izložba Muzeja ratnog djetinjstva koja predstavlja lične priče djece iz Bosne i Hercegovine, Sirije, Iraka, Afganistana, Jemena, Ukrajine i Kosova otvorena je sinoć u Tuzli, a poseban fokus stavlja na iskustva internog raseljeništva, izbjeglištva i odrastanja u pokretu.
Sa otvaranja izložbe u Tuzli. Foto: BIRN BiH

Izložba je realizovana povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Na izložbi je predstavljen dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva (MRD), jedinog svjetskog muzeja posvećenog isključivo iskustvima djece čije je odrastanje obilježeno ratom.

“Ovdje smo prikazali jedan dio kolekcije našeg muzeja, koja kontinuirano raste, i danas imamo preko 5.000 ličnih predmeta, sjećanja djece iz različitih ratom pogođenih područja. Svaka od priča daje jasniji i potpuniji uvid u to šta je odrastanje i djetinjstvo u ratu i, naravno, šta znači biti dijete u pokretu. Statistički podaci govore da je preko 32 miliona ljudi u izbjeglištvu, a polovina od tog broja je populacija do 18 godina”, rekla je Amina Krvavac, izvršna direktorica MRD-a.

Stavljajući u fokus lične predmete iz svakodnevnog života djece, te za njih vezana sjećanja, izložba otkriva višestruko negativni utjecaj ratova na djecu, uz poseban fokus na iskustva internog raseljeništva, izbjeglištva i odrastanja u pokretu.

“MRD od 2015. radi kontinuirano na prikupljanju ličnih iskustava i na taj način imamo bolji uvid u ratna dešavanja. Dokumentujemo iskustva u 16 različitih ratom pogođenih područja. Smatram da što bolje razumijemo tu temu, adekvatnije ćemo odgovoriti na potrebe djece u ratom pogođenim područjima”, kazala je Krvavac.

Jedan od eksponata sa izložbe. Foto: BIRN BiH

Iskustvo u radu Muzeja pokazuje da to nisu samo traumatična iskustva, nego da priče pokazuju i snagu i otpor djece kako da nađu način da se nose sa izazovnom situacijom iz rata, dodala je Krvavac. Pored stalne postavke u Sarajevu, ova putujuća izložba ima za cilj da ukaže na značaj bavljenja temom o odrastanju djece u ratu, naveli su organizatori.

“U BiH želimo biti platforma za dijalog, pomirenje i bolju budućnost bosanskohercegovačkog društva”, rekla je Krvavac.

Izložba u Tuzli ostaje otvorena do 8. jula.

Admir Muslimović