Suđenje

Blekić i ostali: Arhitekta smatra da su ga oštetili NLB Ljubljana i “Profin-invest”

21. Juna 2023.17:16
U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je bio angažovan na projektu na Marindvoru sa NLB-om iz Ljubljane i firmom “Profin-invest” i kako su mu ostali dužni oko 1,4 miliona maraka.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sabin Babić kazao je da je u projekat izgradnje dva objekta na Marindvoru u Sarajevu ušao 2008. kao arhitekta i suvlasnik firme “Energogroup” iz Ljubljane.

Ispričao je da se njegova firma javila na konkurs nakon što su ga kontaktirali iz NLB grupe iz Ljubljane, koji su namjeravali da izgrade objekte na Marindvoru. Kazao je da je “Energogroup” izabran na konkursu, a da je ugovor potpisao sa “Profin-infestom” kao pravnim licem i investitorom.

“Iz NLB-a su mi rekli da potpišem s njma”, rekao je Babić, dodajući da je u poslovima gradnje bio od 1981. ali nije bio čuo za “Profin-invest”.

Svjedok je istakao da je prihvatio posao jer su mu iz NLB-a garantovali da će biti plaćen za projektantske poslove. Kazao je da je projekat bio zahtjevan, s posebnim sistemima za sigurnost objekta i opremu banke, te da je bilo planirano da tu budu još neke slovenačke firme.

Babić je rekao da je iz “Profin-investa” kontaktirao s Arminom Mulahusićem i Daverom Halilbegovićem i da su oni bili zaduženi za dobijanje dozvola i saglasnosti, a nžinjeri iz njegove firme su izrađivali projekte.

“Ispostavljao sam račune prema ‘Profin-investu'… Prva faktura je bila oko 500.000 maraka, ali su tražili povrat novca jer se nešto zakomplikovalo”, kazao je svjedok.

On je dodao da su mu iz NLB-a u Ljubljani rekli da vrati taj novac jer je potreban za dozvole. Naveo je da je bio još jedan račun od 700 do 800 hiljada maraka, koje je takođe morao vratiti. Kazao je da, iako su iz NLB-a obećali da će uplatiti ta sredstva, do toga nije došlo.

Ispričao je kako je došlo do promjene u upravi NLB-a i da im je pisao u namjeri da naplati dugovanja.

“Odgovorili su bezobrazno da nemaju ništa s tim, da je pravna osoba u Sarajevu”, rekao je svjedok.

Kazao je da je poslije podnio tužbu i dobio prvostepenu presudu, a na zemljište je stavljena službena zabilješka. Naveo je da je saznao da je NLB prodao svoje potraživanje i da ga je kasnije Mulahusić zvao da se sastanu, te su postigli određeni dogovor o vraćanju duga do decembra 2023., a on je pristao da se povuče zablješka na zemljište.

“Nikad ni feninga nisam dobio… Ja sam poplaćao svoje kolege s kojima sam radio. To su ozbiljni projekti”, kazao je Babić.

On je dodao da se smatra oštećenim i od “Profin-invensta” i NLB-a. Kako je naveo, njegovi troškovi su bili dosta veći, ali nije ispostavio sve fakture jer nije imao sredstava da plati PDV.

Na pitanja Odbrana, Babić je potvrdio da je ključne odluke donosila NLB Ljubljana i da je ona bila stvarni naručilac poslova.

Mulahusićevoj braniteljici Senki Nožica potrdio je da je NLB pripremila projektni zadatak i da je sa inžinjerima išao na 11 sastanaka u Ljubljanu. Naveo je da je “Profin-invest” bio samo na jednom od tih sastanaka.

Kazao je da je tužbu podnio protiv “Profin-investa” jer je s njima potpisao ugovor. Potvrdio je da se obraćao i NLB-u radi naplate dugovanja.

On se složio s braniteljicom da je “Profin-invest” pokazivao želju i volju da se projekat završi i da nisu činili nikakve opstrukcije.

Braniocu Sanjinu Pešti potvrdio je da njega u projekat nije uključio Halilbegović već su ga zvali iz NLB-a. Kazao je da su mu iz Ljubljane rekli da slobodno potpiše ugovor s “Profin-investom”, mada ne zna kakvi su dogovori bili između njih.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Nastavak suđenja je 5. jula.

Marija Taušan