Vijest

NSRS usvojila zakon kojim se predviđa neobjavljivanje odluka visokog predstavnika

22. Juna 2023.11:43
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su nakon cjelodnevne rasprave usvojili izmjene zakona o objavljivanju propisa, prema kojima Službeni glasnik ovog entiteta nije u obavezi da objavljuje odluke i bilo koji akt koje donosi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.


Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Foto: BIRN BiH 

Nakon cjelodnevne rasprave poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su usvojili izmjene zakona o objavljivanju propisa, prema kojima Službeni glasnik ovog entiteta nije u obavezi da objavljuje odluke i bilo koji akt koje donosi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

“Mi taj legalitet ne priznajemo, a donijeli smo već odgovarajuće odluke o nepriznavanju Šmita (Christian Schmidt). I da li je normalno da njegove odluke po zakonima koji su na snazi u Republici Srpskoj objavljujemo u Službenom glasniku? Naravno da nije. Ovo je trenutak kada OHR nema legitimitet, kada visoki predstavnik nema legalitet”, izjavio je Stevandić tokom uvodne riječi.

Stevandić je naveo ni da Republika Srpska neće ni sprovoditi odluke visokog predstavnika.

Na sjednici je rečeno da je 57 poslanika stavilo svoj potpis na zahtjev za održavanje sjednice, a kasnije im se pridružilo još devet poslanika, među kojima su i poslanici opozicione Srpske demokratske stranke (SDS).

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da se na ovaj način šalje politička poruka OHR-u, a posebno u kontekstu “odluka koje je Kancelarija visokog predstavnika donosila protiv predstavnika njihove partije”.

S druge strane, Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red, izjavio je za Detektor da današnja sjednica nema nikakvog smisla, da je riječ o još jednoj predstavi za javnost, te da se vještački generiše priča da postoji sukob između OHR-a i SNSD-a.

“Ne treba zaboraviti da je Narodna skupština Republike Srpske u proteklom periodu donijela brojne zaključke, zakone i deklaracije o OHR-u i visokom predstavniku, kao i zakone o Vojsci Republike Srpske, osnivanju entitetske Agencije za lijekove, a koji na kraju nikada nisu sprovedeni”, mišljenja je on, kao ni da ova sjednica i izmjene zakona nemaju nikakvu pravnu snagu.

Dodao je i da je posebno indikativno da se ove izmjene zakona donose čak dvije godine nakon dolaska Christiana Schmidta na čelo OHR-a.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila i “Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH”.

Za narednu sedmicu zakazana je nova sjednica, na kojoj će se, prema najavama, donijeti novi zaključci o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH na području Republike Srpske.

    Đorđe Vujatović