Vijesti


Uložena žalba na oslobađajuću presudu Asimu Sarajliću i ostalima 30. Juna 2023. Vijest Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Vlasenici 30. Juna 2023. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu kojom su Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice.
Tužilaštvo još uvijek bez odgovora o istrazi za napad u Bratuncu 30. Juna 2023. Vijest Uprkos brojnim osudama i pozivima da se napad u Bratuncu istraži kao zločin iz mržnje, Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini ne pruža odgovor da li je donijelo tužilačku odluku i okvalifikovalo djelo napada na Osmana Mehanovića, koji je teško pretučen u petak, 23. juna.
Parlamentarac Jasenko Tufekčić zatvorsku kaznu otkupljuje za 24.000 KM 29. Juna 2023. Vijest Jasenku Tufekčiću, aktuelnom delegatu i nekadašnjem dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije, odobren je zahtjev za isplatu osmomjesečne zatvorske kazne na koju je pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen zbog prevare u službi i krivotvorenja službene isprave.
Portalima kruži lažna vijest o prijavama protiv Baje Malog Knindže zbog raspirivanja nacionalne mržnje 27. Juna 2023. Vijest Prenošenje izmišljene izjave sa parodijskog naloga sa imenom Nataše Kandić o navodnoj krivičnoj prijavi za širenje mržnje protiv pjevača porijeklom iz Bosne i Hercegovine Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, zbog raspirivanja nacionalne mržnje, na brojnim portalima u BiH i regionu pokazuje koliko je važno provjeravanje izvora prije prenošenja dezinformacija.
Narodna skupština usvojila zakon o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH 27. Juna 2023. Vijest Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji predviđa da se odluke najviše sudske instance neće primijenjivati na području entiteta.
Noćni vukovi traže ukidanje zabrane ulaska u BiH svojim članovima uprkos sankcijama EU 27. Juna 2023. Vijest Stotinjak članova ruskog moto kluba Noćni vukovi položili su vijence na spomenik 12 beba i caru Nikolaju u Banjoj Luci na početku svoje godišnje “Vidovdanske vožnje”, te zatražili ukidanje zabrana ulaska njihovim članovima, kao i lakši prelazak državne granice nakon sankcija EU zbog uloge grupe u ratu u Ukrajini.
Cikotić: U septembru saslušanje prvih svjedoka Odbrane 27. Juna 2023. Suđenje Čitanjem iskaza i ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo je završilo dokazni postupak na suđenju bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja, dok je Odbrana najavila prve svjedoke za septembar.
Suprotno UN konvencijama, BiH bez državnog zakona za žrtve torture 26. Juna 2023. Vijest Žrtve ratne torture u Bosni i Hercegovini nikada nisu dobile državni zakon i prava na zdravstveno, penziono osiguranje ili druga koja su zagarantovana Konvencijom protiv torture Ujedinjenih nacija, a mnoge od njih su preminule ne dočekavši da ostvare postojeća entitetska prava.
Izručen i pritvoren osumnjičeni za zločine na području Bosanske Krupe 26. Juna 2023. Vijest Austrijske vlasti izručile su Bosni i Hercegovini Nedžada Ćehića koji se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Zbog opasnosti od bjekstva, Državni sud mu je odredio jednomjesečni pritvor.