Vijest

Tužilaštvo u Brčkom još nije formiralo predmet za napad na novinara Mirzu Derviševića

22. Augusta 2023.14:02
Brčanski novinar Mirza Dervišević, koji je fizički napadnut 19. augusta dok je bio s majkom ispred zgrade, ne vjeruje da će njegov slučaj biti ubrzo procesuiran, dok iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH navode da još zvanično nisu formirali predmet jer se čeka policijski izvještaj. Istovremeno, novinarska udruženja i brojne nevladine i međunarodne organizacije pozivaju na kažnjavanje počinioca i upozoravaju na sve učestalije napade na novinare.
Mirza Dervišević nakon napada. Foto: Facebook

U razgovoru za Detektor, Dervišević je opisao napad i ono što je nakon njega uslijedilo. Kako je objasnio, te noći se sa bratom i mamom vraćao s porodične zabave.

“Stigli smo pred moju zgradu. Brat je otišao prema stanu, a ja sam ostao s mamom. Dok smo razgovarali, s leđa me neko udario, okrenuo sam se i ugledao čovjeka sa fantomkom. Udario me negdje iznad uha… Bio je visok oko metar i osamdeset. Onda me opet udario i tada sam vidio da ima neki željezni bokser s krugovima na ruci. Bio je zbunjen jer nisam pao. Krenuo je da trči“, prisjetio se Dervišević.

Urednik i novinar portala Times.ba je dodao da je napadača sustigao i uspio uzvratiti udarac, ali nakon dodatnog komešanja, krvarenja i gubitka snage, počinitelj je ušao u auto marke Peugeot i pobjegao.

“Ispitali su me pripadnici krim policije, davao sam izjavu dva i po sata. Naveo šta mislim ko su nalogodavci – dao sam devet ili 10 imena u koje sumnjam na osnovu svojih tekstova“, rekao je Dervišević.

Helsinški odbor za ljudska prava osudio je napad na Derviševića, ističući da je važno ukazati na pritisak političara na medije. Na Facebook profilu organizacije istaknuto je da su novinari u BiH izloženi veoma visokom riziku i ugrožavanju njihovih života i imovine zbog svoga istraživačkog rada.

“Nesporna je činjenica da su se uslovi za rad novinara i medija pogoršali zbog očiglednog nastojanja političkih moćnika na različitim nivoima da na sve moguće načine spriječe slobodni novinarski istraživački rad i slobodu govora i mišljenja, kako bi prikrili korupciju i zloupotrebe vlasti“, rečeno je, između ostalog, iz Helsinškog odbora.

Dervišević smatra da je, upravo zbog njegovog pisanja, napad na njega u suštini napad političkog karaktera te da novinari nisu u dovoljnoj mjeri zaštićeni.

“Meni nije dodijeljena policijska zaštita, niti me je niko pitao želim li je. Ja sam ih pitao hoće li me obilaziti, i zaista su me obilazili i ok, ali niko mi nije dao zvaničnu zaštitu“, kazao je Dervišević.

Prema podacima BH novinara i Linije za pomoć novinarima, u čak 70 posto slučajeva iza napada i prijetnji stoje političari, osobe na javnim funkcijama u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, kao i menadžeri u javnim preduzećima.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH za Detektor je rečeno da je o ovom događaju obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Radmilo Ivanović, koji je i imenovani tužilac ovog tužilaštva za postupanje u krivičnim djelima počinjenim na štetu novinara.

“Ovakve prijave Tužilaštvo i policija Brčko distrikta BiH smatraju hitnim i prioritetnim u svom radu, te se u tom smislu  neprekidno preduzimaju potrebne istražne radnje usmjerene na otkrivanje počinioca ovog krivičnog djela“, rekli su iz Tužilaštva, dodavši da formalno predmet nije formiran, mada je izvjesno da će to biti slučaj nakon što policija dostavi pismeno obavještenje o počinjenom krivičnom djelu, a u toku je istraga.

Iz policije Brčko distrikta je saopćeno da poduzimaju sve radnje na otkrivanju počinilaca, a na poziv novinara Detektora nisu odgovorili.

Dervišević kaže da nema veliko povjerenje u pravosudne institucije da će riješiti njegov slučaj brzo.

Ured visokog predstavnika u BiH osudio je napad na Derviševića pozvavši lokalne vlasti u Brčkom da hitno istraže slučaj i kazne počinioce.

“Napadi na novinare i medijske slobode su neprihvatljivi u demokratskom društvu. Novinari imaju pravo i obavezu da slobodno izvještavaju o činjenicama bez pritiska, straha ili cenzure“, saopćio je OHR na svom Twitter profilu.

Na ovaj problem godinama pažnju skreću novinari i novinarska udruženja. Upravni odbor BH novinara skreće pažnju na učestalo nasilje prema novinarima i novinarkama u BiH.

“Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci, zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti“, rečeno je iz organizacije BH novinari.

Film iz 2021. godine “Novinarstvo nije zločin”, koji je Detektor producirao u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, bavi se iskustvima napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari, radeći svoj posao, svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima. Jedan od protagonista filma je tadašnji novinar BN Televizije Vladimir Kovačević, koji je fizički napadnut 2018. godine, nakon čega su napadači Nedeljko Dukić i Marko Čolić osuđen na četiri, odnosno pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

U filmu se ukazuje na sve veće pritiske na medije na Zapadnom Balkanu kao i sve teži položaj novinara, a za slučajeve koji se procesuiraju kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

U julu ove godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Nefaila Čehića na uslovnu kaznu zbog prijetnji novinarima Detektora.

Ove godine grupa huligana napala je i novinare i aktiviste u Banjoj Luci, o čemu smo govorili u Detektor Magazinu.

Tokom posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada u BiH, otvorenih prijetnji smrću, govora mržnje, kao i rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, posebno u online sferi. Od 2019. godine do danas, Linija za pomoć novinarima u BiH je zabilježila 340 napada na novinare.

    Irvin Pekmez