Vijest

Potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja protiv Fikreta Abdića

23. Augusta 2023.13:40
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Fikret Abdić. Foto: N1

Iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona su saopćili kako je Abdić optužen da je 27. januara 2023. godine prekoračio granice svog službenog položaja i nadležnosti donošenjem Pravilnika o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave ove općine.

Ovim pravilnikom, kako se navodi, Abdić je na sebe preuzeo sva ovlaštenja u pogledu izrade, upotrebe, čuvanja i uništavanja pečata Općinskog vijeća iako je bio svjestan da je Vijeće poseban predstavnički organ građana i odvojen od općinskog organa uprave, te da on kao općinski načelnik nema ovlaštenja u obavljanju poslova iz djelokruga nadležnosti ovog vijeća.

Abdić je, kako se dalje navodi, odbio vratiti pečat Općinskom vijeću te je time povrijedio pravo ovog organa na obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, onemogućivši ovom vijeću da upotrebljava pečat u svrhu ovjeravanja općih i drugih akata koje u okviru svojih ovlaštenja donosi i potvrđivanja njihove izvornosti te njihovog objavljivanja u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša.

On je za načelnika Velike Kladuše izabran na lokalnim izborima 2016. godine, nakon što je odslužio kaznu zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

U narednom periodu trebalo bi biti zakazano ročište o izjašnjenju o krivnji u Općinskom sudu u Bihaću.

Lamija Grebo