Vijest

Optužnica protiv Dodika vraćena na doradu, a Kajganić prijavljuje zbog integriteta postupanja

21. Augusta 2023.15:35
Glavni tužilac Državnog tužilaštva Milanko Kajganić podnio je Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) prijavu protiv nepoznatih tužilaca i sudija zbog neovlaštenog objavljivanja dopisa Suda BiH u vezi s optužnicom protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, koja je, kako je potvrđeno za Detektor, vraćena na uređenje.
Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Prijava se, kako je saopšteno iz Tužilaštva, odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlaštenoj osobi uvid u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, odnosno propuštanje preduzimanja potrebnih mjera s ciljem zaštite integriteta krivičnog spisa i nadzora nad osobama koje imaju zakonit pristup sudskim i tužilačkim spisima.

“Usljed navedenog postupanja, došlo je do objavljivanja u medijima dijelova navedenog dokumenta, čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva i Suda BiH“, navodi se u saopštenju.

Detektor je ranije pisao da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Iz Suda BiH su za Detektor potvrdili da je, iz zakonskih razloga, optužnica vraćena Tužilaštvu BiH na uređenje.

“Rok za uređenje je sedam dana od dana prijema podneska, odnosno dopisa kojim je Sud optužnicu vratio na uređenje, s tim da je predmetni podnesak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo isti dan kada ga je Sud i poslao, dakle, 18. augusta 2023. godine”, navodi se u odgovoru Suda BiH

Nekoliko medija prije toga objavilo je dopis Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će postupiti u skladu s uputama Suda BiH iz navedenog dopisa, u zakonom predviđenom roku.

    Jasmin Begić