Vijest

Izmjene Zakona o VSTV-u usvojene u Zastupničkom domu

22. Augusta 2023.18:45
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koje je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hecegovine, kao jedan od 14 prioriteta za članstvo BiH u Evropskoj uniji.


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Foto: Parlamentarna skupština BiH

Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u utvrdilo je Ministarstvo pravde BiH, u saradnji s Venecijanskom komisijom koja je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, navodi se u mišljenju Ustavnopravno komisije. Riječ je o izmjenama i dopunama koje bi trebale rad pravosuđa učiniti učinkovitijim i transparentnijim. Izmjenama Zakona tretira se sukob interesa članova VSTV-a, te obavezuje na izvještavanje o imovini sudija i tužilaca.

Nakon višegodišnjih konsultacija, Zakon je konačno usvojen na sjednici Vijeća ministara u junu ove godine. Ali tri mjeseca nije zvanično bio objavljen tekst izmjena. Ispostavilo se da su ministri, umjesto ranije dogovorenih izmjena koje je pozitivno ocijenila i Venecijanska komisija, usvojili drugačiji tekst Zakona.

To je izazvalo kritike međunarodnih partnera i nevladinih organizacija, o čemu je Detektor izvještavao.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ocijenila je ranije da u izradi, usvajanju i provođenju ključnih zakona pravosudnog sektora, vlasti Bosne i Hercegovine moraju u potpunosti poštivati osnovne demokratske principe i principe vladavine prava – inkluzivnost, transparentnost i učešće.

Zastupnici iz opozicionih stranaka problematizirali su način na koji je ovaj zakon uvršten u dnevni red sjednice, jer je tek jutros Ustavnopravna komisija dala pozitivno mišljenja na njega, a zastupnici nisu imali 24 sata da ulože “kontra amandmane”, na šta, po Poslovniku, imaju pravo.

Prema mišljenju zastupnika Stranke demokratske akcije Šerifa Špage i Safeta Keše, ove izmjene Zakona ne ispunjavaju zahtjeve Evropske unije, posebno u dijelu sukoba interesa.

“Ovdje piše da će se za godinu dana raditi novi zakon, ali mi sporo usvajamo zakone pa se postavlja pitanje da li će to biti ispunjeno, a ovo je prvi zakon koji razmatramo iz agende EU“, rekao je Špago tokom rasprave.

Zastupnik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je tokom rasprave u Državnom parlamentu ocijenio da je pravosuđe pod direktnom kontrolom politike i koristi se za političke obračune, a predložene izmjene idu u prilog tome jer, prema njegovom mišljenju, ne predstavljaju reformu pravosuđa.

“Natjeraćemo mi nekoga da objavi imena svojih srodnika, rođaka, ali smo ih ovim zakonom oslobodili bilo kakve odgovornosti jer oni nisu u sukobu interesa, i u tome je najveća tragedija ovog zakona“, obrazložio je Bosić.

Albin Muslić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH, uputio je amandman koji se odnosi na transparentnost.

“Amandman govori o tome da će obaveza VSTV-a biti da na stranici objavi podatke o srodnicima sudija i tužitelja, onih koji su uposleni u advokaturi, notari i slično. Dakle, na svojoj stranici bi VSTV bio dužan objaviti informacije o rodbinskoj vezi svih sudija i tužitelja s nekim od advokata i ostalih zaposlenih u pravosuđu”, pojasnio je Muslić.

Njegov amandman dobio je podršku i postao sastavni dio teksta Zakona.

“Ovim činimo dodatni segment o transparentnosti i podizanju stepena integriteta BiH na njenom putu ka EU. To će, dakle, biti minimalni okvir koji će biti ocjena i pokazatelj da je BiH ispunila jedan od kriterija na putu ka članstvu u EU”, smatra Muslić.

Tokom rasprave o izmjenama Zakona o VSTV-u, zastupniku Branislavu Borenoviću iz Partije demokratskog progresa oduzeta je riječ jer je govorio o tome kako je od političara iz Republike Srpske, kroz zaključke Narodne skupštine RS-a, traženo da ne učestvuju u razgovorima o evropskim zakonima dok se ne riješi pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH i onoga kojim bi se riješilo pitanje zatvaranja kancelarije Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Za današnji dnevni red je rekao da je napravljen tako da “vuci budu siti i ovce na broju”, te ocijenio da Zakon o VSTV-u nije usklađen sa evropskim standardima.

“Upravo je ovaj zakon najtipičniji primjer besmisla. Oni su samo po nazivu evropski, a nisu sadržajem usklađeni”, rekao je tvrdeći da će Parlament za godinu dana donijeti zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU – kako je to predviđeno.

Nasuprot opozicionim zastupnicima, oni iz vladajuće koalicije naveli su da su dobili uvjeravanja da će Evropska komisija ovakav tekst izmjena Zakona o VSTV-u cijeniti kao napredak BiH ka Evropskoj uniji.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH dala je pozitivno mišljene na tekst Zakona o VSTV-u, kao i Zakonodavno-pravni sektor.

Da bi ove izmjene stupile na snagu, potrebno je da budu usvojene i u Domu naroda. Stoga su zastupnici usvojili i preporuku kojom pozivaju Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji ove izmjene, po hitnom zakonodavnom postupku.

Podršku državnih zastupnika nije dobio izvještaj Komisije kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu amandmana zastupnika Šerifa Špage na Prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) na nivou institucija Bosne i Hercegovine, a kojim je tražio da Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH bude nadlažena za drugostepene upravne postupke, a da se iz prijedloga izmjena Zakona o ZOSPI-a briše formiranje žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, koje je, prema predloženim izmjenama, trebalo biti formirano kao drugostepeni organ za upravne postupke.

Selma Boračić Mršo