Vijest

Obuka o digitalnim pravima za novinare u Bosni i Hercegovini: Poziv za podnošenje prijava

21. Augusta 2023.14:56
BIRN Bosne i Hercegovine poziva novinare, predstavnike nevladinih organizacija i aktiviste iz cijele BiH da se prijave na trodnevni program obuke o digitalnim pravima i pitanjima usko povezanim s kršenjem sloboda u digitalnom prostoru na Balkanu koja će se održati na Bjelašnici od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine.

This post is also available in: English


Obuka o digitalnim pravima za novinare u Bosni i Hercegovini. Foto: BIRN BiH 

Način na koji mediji izvještavaju o opasnostima i ljudskim pravima u digitalnom prostoru jeste veoma važan, stoga je nužno da novinari i branitelji ljudskih prava razumiju kako funkcioniraju internet i njegove mreže, te da budu informirani o najnovijim razvojima politika kako bi mogli prepoznati i izvještavati o kršenjima prava u digitalnom prostoru i ukazivati na upitne politike.

Prepoznajući problem, BIRN BiH organizira trodnevnu obuku koja će se fokusirati na razumijevanje ljudskih prava u digitalnoj sferi, kao što su privatnost, sigurnost, nasilje nad ženama i marginaliziranim grupama, regulacija sadržaja, maligni strani utjecaj putem propagande i manipulacije, te druge relevantne teme.

“Govoreći o ‘digitalnim pravima’, govorimo o istim pravima koja su temeljna za sve ljude u fizičkom prostoru – kao što su sloboda izražavanja, privatnosti, pristupa informacijama, sigurnosti, koja vrijede i u eri interneta, tehnologije i društvenih medija. Važno je razumjeti digitalna prava kako bismo ih zaštitili u internetskim prostorima koji se svakodnevno razvijaju, te u kojima ljudska prava zahtijevaju efikasne odgovore usmjerene na čovjeka a protiv zlonamjernih utjecaja i često opresivnih zakonskih propisa”, rekla je Aida Mahmutović, projekt menadžerica BIRN-a BiH, dodavši da u kršenju ljudskih prava na internetu, BiH i Balkan nisu ništa drugačiji od ostatka svijeta.

Kako pokazuje prvi izvještaj o cyber prijetnjama u Bosni i Hercegovini Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti i BIRN-a BiH, samo u novembru 2022. je zabilježeno više od 9,2 miliona odvojenih cyber napada protiv širokog spektra meta, što ukazuje na značajnu ranjivost građana, kompanija i institucija na cyber prijetnje. Nedostatak regulative na državnom nivou, sveobuhvatnih i koherentnih strategija i uspostavljenog sistema zabrinjavanja kada je u pitanju odgovor na ove prijetnje usmjerene ne samo prema institucijama već i prema građanima. Online uznemiravanje, posebno protiv žena i marginaliziranih grupa, u porastu je. Najnoviji Detektor Magazin pokazuje da, kada je u pitanju zloupotreba intimnih slika, odsustvo zakona i sistema podrške obeshrabruje žrtve.

Trening BIRN-a BiH pružit će za oko deset odabranih novinara, predstavnika nevladinih organizacija i aktivista iz Bosne i Hercegovine sveobuhvatno razumijevanje mogućih rizika, što će im pomoći u efikasnijoj identifikaciji i izvještavanju o kršenjima digitalnih prava. Novinari posebno imaju ključnu ulogu u podizanju javne svijesti i pokretanju promjena. Pružajući im potrebne vještine i znanja, ovaj trening će omogućiti realizaciju upečatljivih priča i sadržaja koji mogu doprinijeti informiranijoj javnoj debati i na kraju dovesti do promjena politika koje štite i promoviraju digitalna prava u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Ko može aplicirati?

BIRN Bosne i Hercegovine poziva novinare, predstavnike nevladinih organizacija i aktiviste iz cijele Bosne i Hercegovine koji imaju interes ili se zalažu za ljudska prava u digitalnom prostoru da se prijave.

Zainteresirani novinari, predstavnici NVO-a i aktivisti treba da pokažu zanimanje za digitalna prava, da posjeduju prethodno novinarsko iskustvo i/ili da pokažu aktivan angažman u oblasti digitalnih prava. Komisija će ocijeniti prijave i odabrati deset osoba koje će učestvovati u obuci.

Gdje?

Trening će se održati na Bjelašnici (Sarajevo), u BiH, od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine. Svi učesnici će se 2. oktobra 2023. godine pridružiti Forumu o upravljanju internetom u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. Organizator će pokriti putne troškove, te troškove hrane i smještaja za izabrane učesnike. Radni jezik treninga je bosanski, dok je poželjno poznavanje engleskog jezika.

Jedinstvena prilika da svoju ideju sprovedete u djelo

Posljednjeg dana treninga učesnici će imati priliku da svoje ideje za priče i druge sadržaje prezentiraju BIRN-u BiH. Odabrani učesnici će dobiti mentorsku i finansijsku podršku da implementiraju svoje ideje u skladu s novostečenim znanjima u vezi s kršenjem ljudskih prava u digitalnom prostoru, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija, pristup informacijama, nasilje nad ženama i marginaliziranima, cyber prijetnje, strani maligni utjecaj (uključujući manipulaciju i propagandu).

Kako aplicirati i koji je rok?

Aplicirate odgovorom na pitanja ispod najkasnije do 31. augusta 2023. godine do 22:00 sati.

Ako imate pitanja o treningu, kontaktirajte [email protected].

Samo odabrani učesnici će biti kontaktirani.

This post is also available in: English