Vijest

Potvrđena optužnica protiv Neđeljka Popovića za zločine u Mrkonjić-Gradu

20. Decembra 2021.13:01
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva koja Neđeljka Popovića tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić-Gradu.

This post is also available in: English


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je Popović nastanjen u Pančevu, te da pored bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Srbije.

Popović se tereti da u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić-Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije-policije, nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinitelje u počinjenju ubistava i teškog zlostavljanja civila, te iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne.

“U junu 1992., kada je u prostorijama SJB-a Mrkonjić-Grad, kao i u prostorijama firme ‘Udarnik’ u mjestu Bjelajce i prostorijama firme ‘Zadružna trgovina’ u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i malodobnih osoba i žena, Popović je dozvoljavao pripadnicima SJB-a, vojnicima i drugim osobama ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih ozljeda s trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesene su trajne i teške ozljede.

Iz Tužilaštva su, pored toga, ranije naveli da će pozvati veći broj svjedoka, među kojima su žrtve i oštećeni, te priložiti veći broj materijalnih dokaza.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English