Suđenje

Tužiteljstvo BiH traži pritvor osumnjičenima za zločine počinjene na području Nevesinja

17. Decembra 2021.16:58
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo određivanje pritvora za osam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja 1992. godine, dok je Obrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Na ročištu je zatražen pritvor za Zdravka Kandića, nekadašnjeg zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Dragana Đurđića, nekadašnjeg zamjenika zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutnog pripadnika Oružanih snaga BiH, zatim za bivše pripadnike ove jedinice Dragana Ivaniševića, Gorana Došlu i Milana Trifkovića te bivše rezervne milicionere Sinišu i Mladena Kandića i Dragoslava Aćimovića koji su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je osumnjičen i za zločin protiv ratnih zatočenika.

Osumnjičeni se, kako je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru rekla tužiteljica Eldina Biuk, terete da su sudjelovali u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su sudjelovali u progonu, ubojstvima, uhićenju stanovništva, zatvaranju, mučenju i silovanju od polovine lipnja do kolovoza 1992. godine.

Tužiteljica Biuk je navela da su osumnjičeni odvodili i razdvajali zatočenike, učestvovali u ubojstvima, dok su Zdravko Kandić i Đurđić znali ili mogli znati šta rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubojstava i maltretiranja.

Zdravko Kandić se još sumnjiči, prema navodima Tužilaštva, da je u svojstvu pomoćnika načelnika štaba Nevesinjske brigade nakon ispitivanja petorice ratnih zatvorenika vojnim policajcima naredio da ih ubiju.

“Ubijeno je i prisilno nestalo oko 100 civila, muškaraca, žena i djece. Među ubijenim i nestalim je 20 djece, a među njima desetero su djeca starosti od 15 dana do dvije-tri godine”, kazala je Biuk.

Rekla je da je osnov sumnje jak motiv za bjekstvo osumnjičenih, zbog čega je zatražen pritvor, te zbog uticaja na svjedoke.

Obrane su suglasno odbacile navode Tužiteljstva za mjere pritvora te su navele da su razlozi neutemeljeni i da je prošlo više od 20 godina od događaja, te da osumnjičeni ne mogu uticati na dokaze. Suglasno su zatražili da sud odbaci prijedlog i razmotri kumulativne mjere zabrane.

Osumnjičeni Zdravko Kandić je kazao da je njegovo zdravstveno stanje narušeno, te da nije bježao iz BiH iako je imao mogućnost.

Marinko Brkić, koji brani Đurđića, rekao je da Tužiteljstvo nije navelo individualne odgovornosti osumnjičenih te da njegov branjenik ne može uticati na svjedoke. Dodao je da je Đurđić pripadnik Oružanih snaga BiH te da je vezan za mjesto boravka.

“Kada su u pitanju posebni pritvorski razlozi, oni su uopšteni i neosnovani. (…) U drugim predmetima težina zločina nije bila presudna za određivanje pritvora”, kazao je Brkić.

Svetozar Davidović, branilac Milana Trifkovića, rekao je da bi se osumnjičeni trebali braniti sa slobode te da Tužiteljstvo nije dostavilo dovoljno dokaza za mjere pritvora.

“Samo jedan zapisnik ima gdje se spominje ime mog branjenika”, kazao je Davidović, obrazlažući da je pročitao iskaze više od 50 ispitanih svjedoka.

Obrane su navele da su se njihovi branjenici uvijek odazivali pozivima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH. Dodali su da će se i u budućnosti odazivati svim pozivima te da osumnjičeni nemaju dvojna državljanstva.

U svom obraćanju pred Sudom Goran Došlo kazao je da je zaposlen u Oružanim snagama BiH, a Dragan Aćimović je rekao da je zaposlen kao policajac.

Osumnjičene su po nalogu Tužiteljstva 16. prosinca uhitili službenici SIPA-e, o čemu je ranije pisala Balkanska istraživača mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud Bosne i Hercegovine će odluku po prijedlogu Tužiteljstva donijeti naknadno.

 

Teo Zorić