Vijest

Uhapšene dvije osobe zbog zločina počinjenih na području Goražda

21. Decembra 2021.11:52
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Višegradu i Novom Goraždu uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratni zločin počinjen na području Goražda 1992. godine.

This post is also available in: English


Goražde. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istraga se odnosi na stradanje žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu mjesta Lozje na području Goražda.

“Osumnjičeni se terete da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) na tom području, komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi”, stoji u saopćenju.

Kako je navedeno, osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim djelom individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

This post is also available in: English