Vijest

Sutra sahrana Mladenu Naletiliću Tuti, osuđenom za ratni zločin u Mostaru

20. Decembra 2021.11:23
Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić, ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara, preminuo je u 75. godini.


Naletilić i Martinović na presudi. Foto: ICTY

Na stranici E osmrtnice objavljeno je da je Naletilić preminuo u petak, 17. decembra, a da će se sahrana obaviti u utorak u Širokom Brijegu. Udruženje maloljetnih dragovoljaca Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Široki Brijeg je na svojoj Facebook stranici objavilo osmrtnicu uz riječi: “Generale, počivaj u miru Božjem.”

Kao komandant jedinice “Kažnjenička bojna”, on je u Haagu 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru “Heliodrom” 1993. godine.

Njemu je suđeno s Vinkom Martinovićem Štelom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Mostara.

Osuđeni su zbog uloga koje su imali u etničkom čišćenju Bošnjaka civila s područja općine Mostar u periodu od aprila 1993. do januara 1994. godine. Utvrđeno je da su krivi za protjerivanja, ubijanja, nelegalna zatvaranja i prisilan rad.

Tribunal je utvrdio da je Naletilić, između ostalog, naredio uništenje kuća bošnjačkog stanovništva u Doljanima i protjerao oko 400 civila iz Sovića i Doljana.

Naletiliću je u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od oktobra 1999. godine. Pušten je nakon 13 godina i četiri mjeseca.

Mladen Naletilić je živio izvan Bosne i Hercegovine, a najduže u Njemačkoj, do početka rata. Nakon raspada Jugoslavije i prvih sukoba, vraća se u Široki Brijeg, gdje osniva “Kažnjeničku bojnu”, koja se u početku borila protiv srpskih snaga u Mostaru.

Azra Husarić