Vijest

Počinju suđenja za zločine u Foči i Rogatici

U srijedu, 13. jula, pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje suđenje Ranku Raduloviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da se Radulović nalazi na izdržavanju ranije izrečene kazne zatvora u Crnoj Gori, ali je najavio aktivno sudjelovanje u krivičnom postupku pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Radulović se tereti da je od 27. jula do 31. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče, zatim da je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama i protuzakonitom zatvaranju civila Bošnjaka.

On je optužen i da je pomagao u prisiljavanju više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje. Optuženi je na ročištu održanom 17. septembra 2021. godine putem videolinka negirao krivicu.

U petak, 15. jula, počinje suđenje Zoranu Neškoviću, Panti Pantoviću, Slaviši Đeriću, Nenadu Ujiću i Peri Despotu koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na području Rogatice 1995. godine.

Za ponedjeljak, 11. jula, zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane Dušana Ćulibrka, optuženog za učešće u ubistvima 51 civila na području Krupe u ljeto 1992. godine. 

Ćulibrk je optužen da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u julu 1992. učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 zatočenika iz logora “Omarska” počinjenim na lokalitetu Donji Dubovik. On se tereti i za ubistva sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Kotor-Varoši, Goraždu, Doboju, Orašju, Nevesinju, Mostaru, Ilijašu, Sokocu, Vogošći, Zvorniku i Vitezu.

Emina Dizdarević Tahmiščija